• Biljana Komnenić: Pametna brojila doneće korist i građanima i Elektrodistribuciji

    Elektrodistribucija Srbije je od oktobra do sada zamenila 360.000 starih brojila novim, pametnim brojilima, izjavila je v.d. direktora ovog preduzeća Biljana Komnenić.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Biljana Komnenić: Pametna brojila doneće korist i građanima i Elektrodistribuciji
    Foto: Pixabay

     

    Gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, Biljana Komnenić je istakla da Elektrodistribucija Srbije nastavlja sa tim projektom, dodajući da će pametna brojila doneti korist i građanima i kompaniji.

     

    Prema njenim rečima, plan je da se prvo zameni 520.000 brojila i nedavno je, u vezi s tim, potpisan ugovor o kreditu sa Evropskom investicionom bankom za sledeću fazu.

     

    – Zamena brojila je bitna i za građane i za Elektrodistribuciju. Biće povećana tačnost merenja, a korisnici će moći preko aplikacije da vide koliko su potrošili i da dalje upravljaju potrošnjom – objasnila je Komnenić.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Tražite li posao u Zrenjaninu? Možda vam odgovara baš neki od ovih

     

    Govoreći o radovima koji će unaprediti pouzdanost i kvalitet napajanja električnom energijom, Biljana Komnenić je precizirala da je do 1. maja rekonstruisano 2.500 kilometara niskonapanske mreže i da je 34.000 drvenih stubova zamenjeno betonskim.

     

    – Česta i jaka atmosferska pražnjenja povećala su broj prekida, ali su ekipe Elektrodistribucije Srbije svakodnevno 24 sata na terenu – dodala je ona.

     

    Elektrodistribucija Srbije i Evropska investiciona banka (EIB) nedavno su potpisali ugovor o kreditu, vrednosti 80 miliona evra, kojim je predviđena nabavka i ugradnja oko 400.000 pametnih brojila širom zemlje.

     

    Ugovor su potpisali direktor Poslovnog sistema Elektrodistribucija Srbije Vjekoslav Bobar i direktor Odeljenja za proširenje i susedne zemlje EIB Lionel Rapaille.

     

    – Novcem iz kredita zamenićemo oko 400.000 postojećih brojila i postaviti nova koja koriste najsavremenije tehnologije. Time će se stvoriti uslovi za dodatno smanjenje gubitaka električne energije i efikasnije upravljanje potrošnjom, što je posebno važno u danima natprosečne potrošnje zbog vremenskih prilika – izjavila je tom prilikom ministarka rudarstva i eneregetike Dubravka Đedović Handanović.

     

    Ona je dodala da će se zamenom brojila smanjiti greške u očitavanju i olakšati integracija obnovljivih izvora energije.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Zatvorena kineska fabrika za reciklažu Feitiansuye u Perlezu

     

    Ministarka Đedović Handanović je naglasila da će se, zahvaljujući ovim sredstvima, finansirati zamena brojila u Kruševcu, Užicu, Vranju, Mladenovcu, Prokuplju, Leskovcu, Jagodini, Valjevu, Smederevu, Šapcu i Lazarevcu.

     

    Kako je naglasila, građani a ni privreda neće imati nikakve troškove u vezi sa zamenom brojila, a imaće samo brojne pogodnosti.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija