• „Almeks“ ulaže milione u skrobaru

  Prva veća investicija posle pet decenija

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  ZRENJANIN – Pančevačka kompanija „Almeks“, koja je pre tri godine za 959 miliona dinara kupila zrenjaninsku Industriju prerađevina od kukuruza IPOK, inače najveću skrobaru na Balkanu, uložiće između 2,5 i tri miliona evra u izgradnju proizvodnog odeljenja, a radovi su uveliko u toku.

  Radovi u fabričkom krugu uveliko traju
  Radovi u fabričkom krugu uveliko traju

  Vlasnik „Almeksa“ Miroslav Aleksa izjavio je danas da je od samog starta želeo da oživi proizvodnju skroba u gradu na Begeju, a ne da zatvori ovdašnju fabriku, što je i dokazao novim ulaganjima.

  – Ovo je jedan od većih remonta u poslednjih pedeset godina. U pitanju je izgradnja takozvanog „mokrog odeljenja“, čime će biti poboljšan kvalitet proizvodnje, s obzirom na to da najveći deo robe izvozimo na inostrano tržište – objasnio je Aleksa i napomenuo da je u planu da se ove godine u IPOK-u preradi 50.000 tona kukuruza, dok će od 2016. za potrebe fabrike u Zrenjaninu trebati između 70.000 i 80.000 tona sirovine.

  Završetak prvog dela radova za dva meseca
  Završetak prvog dela radova za dva meseca

  Po rečima direktora „Almeksa“ Nemanje Mitrovića, prvi deo investicije, čiji se završetak očekuje za otprilike dva meseca, odnosi se na građevinske radove i rekonstrukciju opreme, što će ovog proizvođača staviti u poziciju da podigne kvalitet proizvodnje i naposletku dobije HACCP standard, da bi mogao da izrađuje i prehrambeni skrob. Drugi deo investicije, dodao je on, tiče se energije, pošto kotlarnica trenutno radi na gas, a plan je da se investira oko milion evra u kotlarnicu na agropelet, biomasu i slamu. Ovaj posao trebalo bi da bude završen u narednih godinu dana.

  – Kad budemo proizvodili prehrambeni skrob, onda ćemo osposobiti druge linije koje su svojevremeno radile u ovoj fabrici, kako bismo proširili paletu proizvoda. Sada zapošljavamo između 150 i 180 radnika, a posle širenja proizvodnje biće otvoreno još 30 – 50 radnih mesta – najavio je Mitrović, dodajući da se oko 90 odsto skroba proizvedenog ovde izvozi, pretežno na zapadno tržište, a od toga najviše u Italiju.

  Sa vlasnikom i direktorom „Alemksa“ danas je razgovarao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić koji je rekao da je lokalna samouprava ponudila investitoru pomoć.

  – Razgovarali smo o načinima pomoći i ona će uslediti kao jedan od paketa subvencija koje spremamo i za nove investitore, ali i za one postojeće – kazao je Janjić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Без жеље да обесхрабрим све који очекују да ИПОК-„Almex“ добро послује, тј. доноси профит власнику (коме желим успех) и неопходна радна места која желе политичари Зрењанина, треба ипак рећи истину без обмањивања. ИПОК, (као и скробара „Јабука“ у Панчеву и „ХПК“ у Козарској Дубици-Реп. Српска) је фабрика која прерађује кукуруз мокрим поступком, око 200 тона на дан. То је веома мали економски нерентабилан капацитет прераде кукуруза у успоредби са осталим сличним у Европи.
   Напр. у Мађарској слична фабрика „Hungrana Kft“ у граду Szabadegyháza прерађује дневно око 3500 тона кукуруза.
   ИПОК и остале мини фабричице неће моћи бити конкурентне тзв. великим прерађивачима и тешко да ће опстати на тржишту Европе.

  2. Без жеље да обесхрабрим све који очекују да ИПОК-„Almex“ добро послује, тј. доноси профит власнику (коме желим успех) и неопходна радна места која желе политичари Зрењанина, треба ипак рећи истину без обмањивања. ИПОК, (као и скробара „Јабука“ у Панчеву и „ХПК“ у Козарској Дубици-Реп. Српска) је фабрика која прерађује кукуруз мокрим поступком, око 200 тона на дан. То је веома мали економски нерентабилан капацитет прераде кукуруза у успоредби са осталим сличним у Европи.
   Напр. у Мађарској слична фабрика „Hungrana Kft“ у граду Szabadegyháza прерађује дневно око 3500 тона кукуруза.
   ИПОК и остале мини фабричице неће моћи бити конкурентне тзв. великим прерађивачима и тешко да ће опстати на тржишту Европе.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Ekonomija