• Ako želite da uđete u IT industriju, evo prilike: Obuka za IT juniore u oblasti veb razvoja

    Vojvođanski IKT klaster, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam, organizuje desetomesečnu obuku za IT juniore u oblasti veb razvoja. Obuka je namenjena onima koji žele da uđu u IT industriju i steknu dovoljno osnovnih znanja iz informacionih tehnologija i započnu karijeru u tom sektoru.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Ako želite da uđete u IT industriju, evo prilike: Obuka za IT juniore u oblasti veb razvoja
    Foto: Pixabay

     

    Poziv za obuku je otvoren do 5. januara 2024. godine. Uslovi za prijavu su završena srednja škola i državljanstvo Republike Srbije. U procesu selekcije biće izabrani kandidati koji imaju najviše sklonosti za tu vrstu obuke. Za polaznike će biti obezbeđeni vrhunski uslovi za rad, a predavači su sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

     

    PROČITAJTE JOŠ: Ogrev i Jovanović grupa uputili novogodišnju čestitku i važnu poruku svim građanima

     

    Pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević izjavio je na konferenciji za medije da danas svedočimo istorijski niskoj stopi nezaposlenosti na teritoriji AP Vojvodine. To je, kako je kazao, rezultat zajedničkog rada Vlade Srbije i Pokrajinske vlade.

     

    – Bez obzira na nisku stopu nezaposlenosti, u određenim sektorima, posebno u sektoru usluga, odnosno informacionim tehnologijama, turizmu i ugostiteljstvu, imamo nedostatak radne snage – rekao je Ivanišević.

     

    Svi programi napravljeni u dogovoru sa privredom

     

    Sekretar je dodao da je godina za nama bila posvećena obrazovanju kadrova upravo u oblastima turizma, hotelijerstva, ugostiteljstva i IT sektoru. Te obuke su realizovane u saradnji sa Ekonomskim fakultetom u Subotici i sa Vojvođanskim IKT klasterom, koji okuplja najrelevantnije ljude u toj oblasti na teritoriji AP Vojvodine, i sa kojim Pokrajinska vlada i resorni sekretarijat već godinama imaju odličnu saradnju.

     

    – Svi naši programi su napravljeni u dogovoru sa privredom. Lice koje dobije sertifikat Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam može odmah da se zaposli i tražen je na tržištu – kazao je Ivanišević.

     

    Dodao je i da će, konkretno, oni koji završe ovu obuku u rangu juniora programera moći odmah da se zaposle u IT sektoru. S vremenom će, uz sticanje određenih dodatnih znanja, doći i do većeg zvanja i moći da nastave karijeru.

     

    Ivanišević je najavio da će sekretarijat, u saradnji sa svojim partnerima, i u 2024. godini nastaviti da prati potrebe tržišta radne snage i razgovara sa privrednicima, kako bi ukazali na to koja su im specifična znanja neophodna za usluge koje pružaju.

     

    IT industrija „gladna kadrova“

     

    Direktor Vojvođanskog IKT klastera Milan Šolaja kazao je da je IT industrija „gladna kadrova“.

     

    – Uprkos nedavnim korekcijama tržišta, i dalje imamo nekoliko hiljada novozaposlenih u ovoj godini, usled globalne tražnje, jer naše firme u IT sektoru posluju uglavnom na razvijenim zapadnim tržištima – rekao je Šolaja.

     

    Prema njegovim rečima, ukupan izvoz IT usluga iz Srbije je oko pola procenta ukupne vrednosti globalnih IT usluga. To govori o tome da potražnja i dalje postoji na ovim tržištima i da posla i dalje ima.

     

    Kako bi se obezbedio nastavak razvoja IT sektora na najbolji mogući način, neophodno je da se ulaže u kadrove, što Klaster u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam i Univerzitetom u Novom Sadu čini kroz programe obuka.

     

    – Verujem da će se uspešna saradnja javne uprave, akademske zajednice i privrede nastaviti i u budućnosti – rekao je Šolaja.

     

    Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

     

    On je dodao da je plan da se ona obogati specijalizovanim sadržajima kao što je IT u oblasti turizma, gde postoji veliki potencijal, kao i upotreba veštačke inteligencije, o kojoj se danas puno govori, a još uvek nema kvalitetnih obuka.

     

    Konkuriši na vreme: Potrebno više radnika za rad u Zrenjaninu i okolini

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin