• Zrenjanin nedozvoljeno bučan

  Najbučnije kod PU i Gerontološkog

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  ZRENJANIN – Nivo buke u Zrenjaninu u najvećoj meri prevazilazi dozvoljene intenzitete, pokazali su rezultati merenja nadležnih gradskih službi.

  Sup 1
  U lokalnoj samoupravi su ukazali da, izuzev administrativno-upravne zone, gde su pokazatelji nivoa buke u toku prošle godine bili u granicama normale, sve ostale vrednosti su premašivale te granice i nisu odgovarale propisima.

  Merenja su izvršena na 20 mesta u gradu, u dva dnevna, jednom večernjem i dva noćna intervala. Interval merenja iznosio je 15 minuta.

  Iz gradskih službi su upozorili i da je najveća srednja godišnja vrednost buke u školskoj zoni zabeležena kod bivše Medicinske škole i to zbog uske i prometne ulice, koja nema zaštitno zelenilo.

  Bučnije od propisanog je takođe i kod Zrenjaninske gimnazije i osnovnih škola „Dositej Obradović“ i „Petar Petrović Njegoš“.

  Čak je i u zoni zdravstvenih ustanova bučnije nego što bi smelo, što je slučaj i sa zonom odmora i rekreacije.

  Međutim, najbučnije lokacije u Zrenjaninu su kod Policijske uprave i Gerontološkog centra.

  Nadležni su objasnili da postoji opšta tendencija povećanja nivoa buke u životnoj sredini, čemu najviše doprinosi saobraćaj, odnosno motorna vozila, od kojih mnoga ne ispunjavaju savremene zahteve u pogledu nivoa buke koju proizvode svojim radom.

  Ukupnom povećanju buke u spoljašnjoj sredini, naveli su, doprinosi i nedostatak zelenila, kao i korišćenje građevinskih materijala koji nemaju odgovarajuće sonoizolacione karakteristike.

  U lokalnoj samoupravi su ukazali da buka, između ostalog, može uzrokovati uznemirenost i stres, poremećaje spavanja, ljutnju, osećaj nemoći, demotivisanost, povećanu potrebu za lekovima, učestalost u pravljenju grešaka.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo