• Znameniti Botošanin Bogoljub Stanković dobija bistu u Novom Sadu

  Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu najavio je da će sutra, u podne, ispred zgrade Departmana za matematiku i informatiku PMF, svečano biti otkrivena bista čuvenom srpskom matematičaru, akademiku Bogoljubu Stankoviću. Ovaj događaj organizuje se u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti.   Bogoljub Stanković je rođen 1. novembra 1924. godine u Botošu kraj Zrenjanina. Osnovnu školu […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Znameniti Botošanin Bogoljub Stanković dobija bistu u Novom Sadu

  Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu najavio je da će sutra, u podne, ispred zgrade Departmana za matematiku i informatiku PMF, svečano biti otkrivena bista čuvenom srpskom matematičaru, akademiku Bogoljubu Stankoviću. Ovaj događaj organizuje se u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti.

   

  Bogoljub Stanković je rođen 1. novembra 1924. godine u Botošu kraj Zrenjanina. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Novom Sadu. Za vreme Drugog svetskog rata proveo je godinu dana kao zatvorenik u koncentracionim logorima u Mađarskoj i Nemačkoj, a jedan od njih bio je i Dahau.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Grad obezbedio bolnici dodatnu opremu za terapiju kiseonikom

   

  Nakon oslobođenja, počinje da studira matematiku na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1949. do 1953. godine bio je asistent na Matematičkom institutu Srpske akademije nauka i umetnosti i Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu.

   

  Za docenta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu izabran je 1954. godine, 1959. za vanrednog, a 1964. za redovnog profesora. Po pozivu je proveo jednu godinu, 1959, kao profesor-asistent (docent) na Univerzitetu Sorbona.

   

  Bogoljub Stanković je rodonačelnik moderne analize u Novom Sadu i Srbiji

   

  Posebna zasluga u njegovoj profesorskoj karijeri jeste stvaranje nekoliko novih univerzitetskih predmeta iz različitih grana matematike. Akademik Stanković je rodonačelnik moderne analize u Novom Sadu i Srbiji. Novosadska škola matematičke analize je formirana na seminaru koji je vodio 55 godina.

   

  Polja naučnog interesovanja profesora Stankovića bili su funkcionalna analiza i, pre svega, teorije uopštenih funkcija i njihova primena. Bio je zainteresovan i za razne mehaničke modele. Objavio je šest monografija i oko 150 radova. Mnogi od njih objavljeni su u istaknutim matematičkim časopisima.

   

  Za vreme uspešne pedesetogodišnje univerzitetske karijere, profesor Bogoljub Stanković je bio na čelu Instituta za matematiku, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta i rektor Univerziteta u Novom Sadu. Bio je član i predsednik mnogih domaćih i međunarodnih odbora u oblasti matematike. Nagrađivan je najvažnijim domaćim priznanjima, kao i ordenom Officer de l’ordere national de merite Republike Francuske.

   

  Godine 1969. proglašen je za počasnog građanina Baltimora.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Za izuzetan doprinos matematici 2016. je dobio Povelju matematičkog instituta SANU. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, izabran je 1963. a za redovnog člana 1972. godine.

   

  Preminuo je 16. maja 2018. godine.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo