• Željko Bodrožić (NUNS): Naprednjačka vlast se trudi da novinarima ogadi posao

  Sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara i trening za unapređenje bezbednosti novinara održani su juče u Klubu Zona u Zrenjaninu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Željko Bodrožić (NUNS): Naprednjačka vlast se trudi da novinarima ogadi posao
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara prisustvovali su predstavnici lokalnih medija, između ostalog i članovi redakcije informativnog portala zrenjaninski.com, zatim predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić, predsednik ANEM-a Veran Matić, advokatica Kruna Savović, javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Zrenjaninu Branislav Tatić, javna tužiteljka Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu Gordana Putin, javni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Kikindi Željko Mirkov, kao i kontakt tačke u Ministarstvu unutrašnjih poslova Željko Lugonja i Milosav Praščević.

   

  Na sastanku se razgovaralo o slučajevima iz evidencije Republičkog javnog tužilaštva, kao i o radu SOS Sigurne linije za prijavljivanje pretnji i ugrožavanja bezbednosti novinara.

   

  „Otvoreni sastanak Stalne radne grupe za bezbednost novinara i kontakt tačaka u policiji i tužilaštvu sa medijskim radnicima i novinarima koji doživljavaju pretnje i nasilje u lokalnoj sredini ima za cilj direktnu razmenu iskustava žrtava nasilja i pretnji sa predstavnicima institucija. To se čini sa ciljem unapređenja komunikacije, uspostavljanja poverenja, povećanja osetljivosti na slučajeve nasilja i pretnji i unapređenje funkcionisanja institucija“, naveli su organizatori.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Reagovanje RTV Santos: Nismo znali da je portal Cvet na Tisi registrovan na našoj adresi

   

  Veran Matić je ovom prilikom kazao da tek kada članovi Stalne radne grupe za bezbednost novinara dođu u lokalne sredine i razgovaraju sa novinarima, onda uoče da postoji još puno nekih specifičnosti koje ne registruju u Beogradu.

   

  sastanak stalne radne grupe za bezbednost novinara
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić je ocenio da je položaj lokalnih novinara veoma težak i da male redakcije uglavnom nemaju dovoljno moći da se odbrane ukoliko imaju problema sa vlašću kao što je naprednjačka.

   

  – Male redakcije ne mogu da izdrže te pritiske koji su konstantni. Vlast tera novinare da odustanu od svog posla. Ako vam zatvore sve dotoke novca, kao što to oni rade uspešno, vi ne možete da održite redakciju, a na sve to se nadovezuju i drugi pritisci, kao što su pretnje i raznorazne osvete koje praktikuje ova vlast – objasnio je Bodrožić.

   

  On je naglasio da je devedesetih godina, kada je Miloševićev režim takođe pritiskao novinare i gasio medije, lokalna scena bila jako razvijena i da su upravo uz pomoć tih lokalnih medija građani stizali do pravih informacija.

   

  – Aleksandar Vučić je očigledno dosta naučio na greškama svojih prethodnika na vlasti, pa je jedan od prvih zadataka bio da nezavisnu lokalnu medijsku scenu urniše koliko god može i da ljudima ogadi posao. I to uspešno radi, nažalost – istakao je Željko Bodrožić i dodao da je jedan od načina da se tome suprostavi udruživanje malo preostalih nezavisnih medija.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Šta mislite – da li je u Srbiji više studenata diplomiralo na državnim ili privatnim fakultetima?

   

  Nakon sastanka, organizovan je i dvosatni trening za unapređenje bezbednosti novinara. Trening je vodio nekadašnji direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, novinar, urednik i iskusni predavač Branko Čečen, sa kojim su razmotreni pojavni oblici nasilja i pretnji, načini prevencije i zaštite, kao i relevantni pravni okvir i konkretni mehanizmi koje ugroženi novinari mogu preventivno da koriste u zaštiti svoje bezbednosti.

   

  ANEM-ov projekat „Sistem prevencije nasilja i zaštite novinara“ podržavaju Evropska komisija kroz program podrške nezavisnim medijima, kao i medijsko odeljenje misije OEBS u Srbiji.

   

  sastanak stalne radne grupe za bezbednost novinara
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo