• „Zeleno zvono“ zazvonilo u Beogradu

  Uvod u jubilarnu godinu

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  BEOGRAD – Povodom ulaska „Zelenog zvona“ u 25. godinu postojanja i povodom više od 10 godina delovanja Pokreta „Novi optimizam“, u ponedeljak, 25. maja, u Galeriji „O3one“ u Beogradu, održan je prigodan skup.

  Gužva ispred Galerije "O3one"
  Gužva ispred Galerije „O3one“

  Tom prilikom, o fenomenu kluba „Zeleno zvono“ govorili su rok kritičar Petar Janjatović, zatim Dejan Ćirjaković i Nikola Škorić iz „Državnog posla“, a o saradnji sa klubom pričao je Zdravko Vulin, direktor Studentskog kulturnog centra Novog Sada. Žika Milenković otpevao je pesmu grupe „Babe“ – „Adio stres“, a uvodničar je bio novinar iz Kikinde Željko Bodrožić.

  Nikola Radin je pročitao novi proglas koji „zahteva“ Novu solidarnost. Gosti su imali prilike i da čuju Branimira Rosića i novosadski bend „Zbogom Brus Li“.

  Mnogo poznatih lica na druženju u Beogradu
  Mnogo poznatih lica na druženju u Beogradu

  „Zeleno zvono“ u 2015. puni 24 i ulazi u 25-tu godinu svog postojanja. Uoči proslave četvrt veka ovog kluba, najavljeno je snimanje dokumentarnog filma o dugogodišnjem kulturnom delovanju ovog kultnog zrenjaninskog kluba.

  Pokret „Novi optimizam“, pak, nastao je krajem 2004. godine iz potrebe da se optimizam, koji je u javnoj sferi nestao nakon ubistva prvog demokratskog premijera Srbije Zorana Đinđića, vrati u život. U međuvremenu, delovanje je proširio na područje cele Srbije i regiona. U okviru najvažnijeg projekta Novog optimizma „Vojvodina recommended“, kulturne vrednosti Vojvodine „preporučuju“ se u Temišvaru, Budimpešti, Osijeku, a uskoro i u Beču, Rijeci…

  Evo i teksta novog proglasa „Novog optimizma“, koji je pročitan na skupu u Beogradu:

  Danas, i u vremenu koje dolazi, potrebna nam je Nova solidarnost. Ona je naša nasušna potreba – put povezivanja i istinskog razumevanja sa drugim ljudima.

  Idejni tvorac "Novog optimizma" Branislav Guta Grubački i književnik Raša Popov
  Idejni tvorac „Novog optimizma“ Branislav Guta Grubački i književnik Raša Popov

  Mi, Novi optimisti, nikada ne zaboravljamo najranjivije: prepuštene bolesti siromaštvu, diskriminisane, izložene nasilju, ropstvu, progonu ili prirodnim katastrofama.

  Ličnim primerom pokazujemo da je svako ljudsko biće vredno našeg truda, brige i bezinteresnog davanja.

  Ne prihvatamo poredak koji svakodnevno normalizuje ravnodušnost prema ljudima i njihovim patnjama.
  Stanje, u kome se ćutke, bez otpora, neguje bezuslovna poslušnost vođama. Ne prihvatamo stanje u kome se svakodnevno poriče njihova odgovornost za činjenje i ne-činjenje.

  Nova solidarnost je naša poslednja prilika da zbijemo redove i započnemo izgradnju zajednice lišene nemoći i straha od sutrašnjice. Izgradnju društva koje će angažovati naše najvrednije ljudske potencijale, uzdići najbolja dela i vratiti nam osećanje humanosti, dostojanstva i smisla.

  Solidarnost će nam omogućiti da živimo bez straha, da se kao ljudska bića održavamo bez nasilja, da svako ZLO prevladamo DOBRIM.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Sve više mladih pati od bolova u leđima

  U većini zemalja oko 80 odsto stanovnika imalo je, bar jednom u životu, problem sa tegobama u leđima. To je veliki javno-zdravstveni problem i mlađih i starijih, a često je uzrok izostanka sa […]