• Za manje od 24 časa urađeno više transplantacija: Četiri osobe dobile nove bubrege

  U Kliničkom centru Vojvodine su tokom prethodne nedelje uspešno obavljene četiri transplantacije bubrega, i to za manje od 24 časa.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Za manje od 24 časa urađeno više transplantacija: Četiri osobe dobile nove bubrege
  Foto: Pixabay

   

  Klinički centar Vojvodine je naveo da je transplantacije bubrega obavio multidisciplinarni tim Centra za transplantaciju ćelija, tkiva i organa, sastavljen od više lekara, medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara.

   

  Od ukupno četiri transplantacije bubrega, obavljene za manje od 24 časa, dve su od kadveričnog (preminulog) donora, dok su dve transplantacije bubrega načinjene od živog srodnika.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Rak je vodeći uzrok smrti kod dece i adolescenata širom sveta

   

  „Svi transplantirani pacijenti su operaciju podneli dobro, sa odličnim posleoperativnim tokom i bez komplikacija, i sada sa normalizovanom funkcijom transplantiranog bubrega. U narednom periodu se očekuje postupni oporavak bolesnika i otpust iz KCV, te dalje ambulantno praćenje“, saopštio je Klinički centar Vojvodine.

   

  U ovoj godini, Klinički centar Vojvodine planira da poveća ukupan broj transplantacija, kao i da se načini potpuna revizija liste čekanja za transplantaciju bubrega na teritoriji AP Vojvodine.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  „Ovim transplantacijama se u KC Vojvodine nastavlja višegodišnji planirani proces donacije organa porekla od preminulih osoba, kao i pažljive selekcije i izvršenja transplantacija bubrega od strane živih srodnih, ali i nesrodnih dobrovoljnih davalaca. Napominjemo da je u našoj ustanovi tokom 2023. godine načinjeno 19 transplantacija burbega, od toga 15 transplantacija kadaveričnih burbega, gde je davalac preminula osoba, a brojni organi su nastavili život i u drugim ustanovama (srce, jetra i bubrezi kadaveričnih davalaca). Time se smanjuje lista čekanja na transplantaciju i u drugim ustanovama“, objašnjavaju u Kliničkom centru Vojvodine.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo