• Za godinu dana zabeležena čak 182 pokušaja samoubistva!

  Šef Odseka dnevne bolnice na Odeljenju psihijatrije u zrenjaninskoj Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ dr Vesela Jašin Laletin saopštila je da je u 2018. godini na ovom odeljenju obavljeno 13.712 pregleda. Od toga, čak 182 slučaja su bili pokušaji suicida. U prvih deset meseci ove godine obavljeno je 10.650 ambulantnih pregleda, a od toga je bilo […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Za godinu dana zabeležena čak 182 pokušaja samoubistva!

  Šef Odseka dnevne bolnice na Odeljenju psihijatrije u zrenjaninskoj Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ dr Vesela Jašin Laletin saopštila je da je u 2018. godini na ovom odeljenju obavljeno 13.712 pregleda. Od toga, čak 182 slučaja su bili pokušaji suicida. U prvih deset meseci ove godine obavljeno je 10.650 ambulantnih pregleda, a od toga je bilo 125 pokušaja samoubistva.

   

  – Najveći procenat pokušaja samoubistva imamo među mladom i starijom populacijom. Najčešće su to mladi od 15 do 29 godina. A povećan je broj starijih sugrađana u trećoj životnoj dobi, koji nisu u stanju da sami brinu o sebi, a često nemaju nikoga u blizini da im pomogne. U takvoj situaciji skloni su da dignu ruku na sebe misleći da će time što će okončati život olakšati situaciju svojoj porodici. To su teški trenuci u kojima se oni pitaju „za koga da živim“, „kome sada trebam“, „kome ću da padnem na teret“ – objasnila je dr Jašin Laletin.

   

  Svaki pokušaj suicida završi se na Odeljenju psihijatrije. Ukoliko je pacijent vitalno ugrožen, on bude prebačen na intenzivnu terapiju. Nakon toga dolazi na Odeljenje psihijatrije.

   

  Pročitajte još: Nazvao oca „debelom svinjom“, pa u besu lomio stvari po kući!

   

  U Opštoj bolnici Zrenjanin postoji ambulanta na Odeljenju specijalističko – konsultativnih pregleda, prijemna ambulanta za hitne slučajeve i Dnevna bolnica.

   

  – Naš zadatak je da tu osobu ojačamo, da joj vratimo poverenje u život. Na kraju krajeva, pomisao na samoubistvo je samo jedno stanje koje nakon terapije i lekova postaje prošlost. Taj momenat i krizni trenutak u kome se pomišlja na samoubistvo nije trajan i doživotan. To je samo momenat očaja – ističe dr Vesela Jašin Laletin.

   

  Na nivou Srbije postoji SOS telefon 011/7777-000, u okviru Psihijatrijske klinike „Laza Lazarević“. Linija je otvorena od 0-24 sata.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin