• Važno je znati: Ovo je procedura u slučaju nasilja u porodici

  Šta da rade žrtve nasilja u porodici, kome i na koji način da se prijave, i šta mogu da očekuju u nastavku procedure? Portal zrenjaninski.com je istraživao kako izgleda postupak u ovakvim slučajevima i na koji način žrtve porodičnog nasilja bivaju zbrinute.   Prijava za nasilje u porodici ili partnerskom odnosu može se podneti Centru […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Važno je znati: Ovo je procedura u slučaju nasilja u porodici

  Šta da rade žrtve nasilja u porodici, kome i na koji način da se prijave, i šta mogu da očekuju u nastavku procedure? Portal zrenjaninski.com je istraživao kako izgleda postupak u ovakvim slučajevima i na koji način žrtve porodičnog nasilja bivaju zbrinute.

   

  Prijava za nasilje u porodici ili partnerskom odnosu može se podneti Centru za socijalni rad u Zrenjaninu. Prijava se može podneti lično, u prostorijama Centra, u ulici Dr Slavka Županskog 2, svakog radnog dana od 7 do 15 časova. To je moguće učiniti i putem telefona 023/534-148, u istom terminu, kao i na dežurne telefone 064/64 88 100 i 064/64 88 099, koji su na raspolaganju non-stop. Na raspolaganju je i email zrenjanin.csr@minrzs.gov.rs

   

  PROČITAJTE JOŠ: Iz budžeta grada 2,1 milion dinara za lečenje dece i novogodišnje paketiće

   

  Prijavu može da podnese osoba koja je doživela nasilje, ali i svako ko ima saznanja ili sumnju da se nasilje dešava nekome koga poznaje. Prilikom prijavljivanja, možete se predstaviti ili ostati anonimni. U svakom slučaju, prijava će biti razmatrana.

   

  Stručni radnik procenjuje koliki je rizik po bezbednost

   

  Ukoliko prijavljujete nasilje lično, primiće vas stručni radnik u prijemnoj kancelariji. Važno je da mu pružite sve informacije o događaju, članovima porodice, posebno o tome da li ima maloletne dece, istoriji nasilja u porodici… To je neophodno da bi stručni radnik mogao da proceni koliki je rizik po vašu bezbednost i proceni stepen prioriteta u postupanju – neodložno u roku od 24 časa, ako su ugroženi životi, zdravlje i sigurnost članova porodice, ili hitno (u roku od 3 dana) ili redovno (u roku od 7 dana).

   

  Ukoliko bude procenjeno da je rizik po vašu bezbednost srednjeg ili niskog intenziteta, pozvaće vas „voditelj slučaja“ u narednih nekoliko dana na razgovor. Ukoliko bude procenjeno da postoji visok rizik po vašu bezbednost, radnik na prijemu je dužan da organizuje neodložnu intervenciju. Tada dežurni „voditelj slučaja“, u saradnji sa policijom, preduzima mere iz svoje nadležnosti kako bi se nasilje odmah zaustavilo, a žrtva bila zbrinuta tamo gde će biti zaštićena i sigurna.

   

  Prijava se dostavlja policiji

   

  Centar za socijalni rad je u svakom od ovih slučajeva dužan da bez odlaganja prijavu dostavi Policijskoj upravi. Policija tada procenjuje rizik i odlučuje da li će izreći hitne mere zaštite.

   

  Centar ne može da piše tužbe umesto žrtve, na primer za razvod braka, izmenu odluke o poveravnju dece, za izdržavanje… Međutim, dužan je da joj pruži pravne savete i uputi na besplatnu pravnu pomoć. Ova ustanova učestvuje u izvršenjima sudskih presuda kada se od nasilnika oduzima dete, kada se obezbeđuje viđanje sa nenasilnim roditeljem ili kada se sprovodi iseljenje nasilnika ili useljenje žrtve na osnovu izrečenih mera zaštite od nasilja u porodici po Porodičnom zakonu.

   

  Centar za socijalni rad može po službenoj dužnosti pokrenuti postupak za lišenje roditeljskog prava nasilnika, postupak za određivanje mera zaštite od nasilja po Porodičnom zakonu ili postupak za prava deteta.

   

  U Centru za socijalni rad, takođe, možete da dobijete pravnu pomoć, pomoć u cilju psihološke stabilizacije, posredovanje u cilju obezbeđivanja zdravstvene zaštite, ukoliko je hitno potrebna, materijalnu pomoć, pomoć oko zapošljavanja, doškolovavanja, upućivanja u ženske nevladine organizacije.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo