• Važan dan za zrenjaninsko zdravstvo: Magnetna rezonanca dopremljena u Opštu bolnicu

  Magnetna rezonanca jačine 1,5 Tesla dopremljena je danas u Opštu bolnicu „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu i smeštena u novoizgrađeni prostor u krugu ove zdravstvene ustanove. Radovi na dogradnji zgrade i adaptaciji dela hola Nove bolnice za smeštaj magnetne rezonance, inače, počeli su 5. aprila ove godine, a aparat je stigao iz Kliničkog centra Vojvodine, gde […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Važan dan za zrenjaninsko zdravstvo: Magnetna rezonanca dopremljena u Opštu bolnicu

  Magnetna rezonanca jačine 1,5 Tesla dopremljena je danas u Opštu bolnicu „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu i smeštena u novoizgrađeni prostor u krugu ove zdravstvene ustanove. Radovi na dogradnji zgrade i adaptaciji dela hola Nove bolnice za smeštaj magnetne rezonance, inače, počeli su 5. aprila ove godine, a aparat je stigao iz Kliničkog centra Vojvodine, gde je ranije bio u upotrebi.

   

  – Ovo je veliki dan za grad Zrenjanin i zrenjaninsko zdravstvo. Konačno je u našu bolnicu unet aparat magnetne rezonance i smešten u prostor predviđen za to. U poslednjih nešto više od godinu dana imali smo najave da će u leto ove godine aparat biti osposobljen i da će vrlo brzo posle toga krenuti sa radom. Naša očekivanja su da oko 1. septembra sve bude završeno, nakon čega sledi dobijanje dozvole za rad. Očekujemo da ćemo tu dozvolu dobiti vrlo brzo – izjavio je direktor Opšte bolnice Zrenjanin dr Igor Kitaresku.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Koliko su žitelji srednjeg Banata kompjuterski pismeni: Evo šta su pokazali rezultati

   

  Njegove procene su da će između 15. septembra i 1. oktobra biti odrađena prva snimanja na ovoj magnetnoj rezonanci. Kako je rekao, očitavanja će u početku raditi radiolozi Kliničkog centra Vojvodine, a nakon obuke i ovdašnji stručnjaci.

   

  – U planu je da naši radiolozi i radiološki tehničari, koji su već obučeni za rad na magnetnoj rezonanci, dopune svoje znanje. Završnu obuku će imati na ovom magnetu – pojasnio je dr Kitaresku.

   

  magnetna rezonanca
  Foto: zrenjaninski.com

   

  U početku snimanja glave, kičme, abdomena i male karlice

   

  Prema njegovim rečima, ideja je da se u početku rade snimanja glave, kičme, abdomena i male karlice.

   

  – To su najfrekventniji i najbitniji magneti za urgentna stanja. Kasnije sve to možemo da proširimo na čitav spektar usluga. Ovaj aparat može puno toga da uradi, jer je jačine 1,5 Tesla i donedavno je bio glavni magnet u Kliničkom centru Vojvodine – rekao je dr Igor Kitaresku.

   

  On je podvukao da današnja neurologija ne može da se zamisli bez magnetne rezonance, kao ni kardiologija, upala srčanog mišića i miokarditisi, jer se jedino njome mogu direktno dijagnostikovati.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Dr Svjetlana Ždrale: Bilo bi dobro da se u sklopu velikih firmi osnuju jaslice i zabavišta

   

  – Svi znamo kolike su liste čekanja za magnetnu rezonancu i u svetu i kod nas. Mi ćemo se truditi da te liste smanjimo na najmanju moguću meru. Trudićemo se, takođe, da građanstvo ne mora više da ide u Sremsku Kamenicu, već da u svom gradu dobije ono što zaslužuje u zdravstvu – poručio je dr Kitaresku i uputio veliku zahvalnost pokrajinskom sekretaru za zdravstvo dr Zoranu Gojkoviću i direktorki Kliničkog centra Vojvodine dr Editi Stokić, bez čijeg angažovanja Opšta bolnica u Zrenjaninu ne bi dobila magnetnu rezonancu.

   

  magnetna rezonanca
  Foto: zrenjaninski.com

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo