• URADI SAM: Zrenjaninac konstruisao krckalicu za lešnike

  Sve se može kad se hoće

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  ZRENjANIN – Bojan Ljutić je inženjer prehrambene tehnologije i ne bi se moglo reći da mu je konstruisanje mašina baš najuža struka. Konstruisanje mašina, od kojih neke imaju svoju ulogu u domaćinstvu, a neke bogme i ne, dođe mu više kao hobi. Jedna od mašina koju je napravio, a koja se višestruko isplatila, jeste krckalica za lešnike.

  Posao nikada nije bio lakši
  Posao nikada nije bio lakši

  – Sve je počelo kada smo kupili vikendicu gde je bilo i lešnika – priča za portal „Zrenjaninski“ Bojan. – Neki kao stablo, neki žbunasti, neki sitni, neki krupni, i nakupi se 100 kilograma godišnje. Treba da se krckaju, svaki čekićem, žena poludela. Em treba vremena, em stradaju prsti. Dobijem zadatak da napravim nešto što će odmeniti plave prste. Najduže je trajalo istraživanje, kako da napravim krckalicu: po internetu, forumima… Video sam više modela sa više načina krckanja i od svega uzeo ono što meni najviše odgovara. Bilo je pitanje da li da napravim dve mašine, jednu da lešnike raspodeljuje po veličini, a druga da ih krcka, ili jednu koja bi radila oba posla… Na kraju, napravili smo jednu, bila je velika, kapaciteta 100 kilograma lešnika na sat, i tu smo prodali. Onda smo, ali već sa iskustvom, napravili ovu koju sada koristimo, kapaciteta 30 kilograma na sat, ali taman za naše potrebe.

  Za ovu mašinu koja je olakšala i skratila posao krckanja lešnika, nedostaju još neki delovi da bi bila – savršena.

  – Mašina iskrcka lešnike, ali ljuska od ploda mora ručno da se odvoji. No, to nam je zabava – napravimo poselo, odvajamo… Ali, napravićemo i duvaljku da bude i taj deo posla lakši. I obavezno, to je u planu, jedan usisivač za lešnike, jer nam je već teško da se saginjemo i skupljamo ih – veli Bojan.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  1. Pozdrav!
   Trebaju mi savjeti od gospodina Bojana Ljutića kako napraviti krckalicu za lješnjak ako nije tajna ako je tajna nema veze tražit ću dalje?

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Sve više mladih pati od bolova u leđima

  U većini zemalja oko 80 odsto stanovnika imalo je, bar jednom u životu, problem sa tegobama u leđima. To je veliki javno-zdravstveni problem i mlađih i starijih, a često je uzrok izostanka sa […]