• Učiteljica Daliborka Putić Berarov dvaput nagrađena u okviru projekta „Dan inteligencije“

  Učiteljica u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ iz Zrenjanina Daliborka Putić Berarov dvaput je do sada za svoje projekte dobila priznanje na nagradnom konkursu u okviru projekta „Dan inteligencije“, koji realizuje Mensa.   Prvi put je to bilo za projekat „Ko će više, ko će više“ 2019. godine, a drugi put 2021. za projekat pod nazivom […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Učiteljica Daliborka Putić Berarov dvaput nagrađena u okviru projekta „Dan inteligencije“

  Učiteljica u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ iz Zrenjanina Daliborka Putić Berarov dvaput je do sada za svoje projekte dobila priznanje na nagradnom konkursu u okviru projekta „Dan inteligencije“, koji realizuje Mensa.

   

  Prvi put je to bilo za projekat „Ko će više, ko će više“ 2019. godine, a drugi put 2021. za projekat pod nazivom „Mapa sa blagom“.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Igor Jović boluje od ulceroznog kolitisa i sada želi javno da govori o tome

   

  – Volim da sa svojim đacima učestvujem na konkursima Mense, jer je ideja tih konkursa podsticanje intelektualnih sposobnosti kod dece. Naravno da prijaju priznanja, ali meni je veća nagrada zadovoljstvo i posvećenost koje moji đaci pokažu dok realizujemo aktivnosti. A najveća mi je nagrada kada pitaju – „učiteljice, kada ćemo ponovo“. Posebno sam ponosna što sam nagrađena zajedno sa još dve koleginice iz Zrenjanina – priča za portal zrenjaninski.com Daliborka Putić Berarov.

   

  daliborka putić berarov

   

  Projekat „Mapa sa blagom“

   

  Projekat „Mapa sa blagom“, koji je nagrađen prošle godine i predstavljen na stručnom skupu, realizovan je sa učenicima četvrtog razreda.

   

  – Ova aktivnost je održana u prirodi, odnosno u gradskom parku. Trebalo je da učenici, uz pomoć znanja iz prirode i društva, ali i kodiranja i šifrovanja, otkriju mesta u gradskom parku gde je sakriveno blago. Blago su, u stvari, bile poruke koje su oni sami sastavili i napisali u učionici i kodirali jedni drugima. Blago su uputstva kako da uče brže i bolje, odnosno recept za neke buduće generacije kako da im učenje bude i lakše i brže – objašnjava Daliborka Putić Berarov.

   

  Đaci su jedni drugima napravili i mape koje vode do skrivenog blaga. Nije bilo jednog pobednika. Pobednici su bili i oni koji su našli blago, ali i oni koji su napravili najpreciznije mape. Kako kaže učiteljica, bilo je mnogo zabave, smeha, brojanja koraka, saradnje između grupa.

   

  – Koliko su bili srećni kad su našli blago, toliko su bili nesrećni što je zadatak završen. Njihovo pitanje: „učiteljice, kada ćemo ponovo“, meni je najveća nagrada i podstrek da slične aktivnosti smišljam i dalje – ističe naša sagovornica.

   

  Podsticanje inteligencije putem digitalnih sadržaja

   

  Tema ovogodišnjeg konkursa Mense je podsticanje inteligencije kod učenika putem digitalnih sadržaja. Ove godine na red su došli prvaci, a učiteljica im je smislila digitalnu priču, u kojoj putuju po svetu, a slušajući i prateći priču traže izgubljeno ostrvo. Rešavajući zadatke i probleme na putu, kao što su rebusi, lavirinti i pitanja, đaci treba da stignu do broda koji će ih prevesti na ostrvo koje ne postoji. Ostrvo će sami nacrtati, kao i palmu i kolibu, i pronaći tačku na kojoj je zakopano blago.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Humanitarna štafeta od Subotice do Beograda proći će i kroz našu sredinu

   

  – Nisam još ovakve aktivnosti radila sa prvacima, pa je i njima i meni to vatreno krštenje. Videćemo rezultate, ali rado su učestvovali i do sada su beskrajno uživali. Kako još nismo završili sve aktivnosti, stalno pitaju – kada ćemo da nastavimo – ističe Putić Berarov.

   

  daliborka putić berarov

   

  Deveta generacija prvaka

   

  Sadašnji prvaci su, inače, učiteljici Daliborki deveta generacija prvaka.

   

  – Svaka generacija se razlikuje i ima svoje potrebe. Ove nove imaju veliku potrebu da učestvuju u igrovnim aktivnostima. Zato se trudim da im to omogućim. Prvi meseci u školi su i najteži i najlepši. U tim mesecima vi dete, koje je bilo na podu i igralo se, treba da smestite u klupu na pola dana i da ga još, pritom, nečemu i učite. Ako im te prve mesece učinim zabavnijim i lakšim, na neki način sam uspela da dobijem razred sa kojim ću sledeće četiri godine raditi lako i kvalitetno. I koji će sa mnom raditi i sarađivati, bez obzira na teškoće – navodi sagovornica portala zrenjaninski.com.

   

  Bez obzira što se generacije razlikuju, učiteljica je svima i dalje vrlo važna osoba u životu.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Najteži su rastanci na kraju četvrtog razreda. Pokušavam sebi i njima da olakšam tako što ih uverim da sam u školi i dalje i da sam za njih uvek tu. Ne idemo nigde. Kažem im da je peti razred jedna normalna stepenica u njihovom odrastanju i školovanju, a da sam tu kad god im budem potrebna – bilo zbog škole ili problema u privatnom životu. I kažem im da je došlo vreme da malo rašire krila, upoznaju nove ljude i da svoja saznanja obogate idući drugim novim putevima. Ali, nije lako. No, onda dođu novi prvaci i nove radosti – kaže Daliborka Putić Berarov, učiteljica u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin