• Učenici Zrenjaninske gimnazije doživeli nezaboravno i neponovljivo iskustvo

  Zrenjaninska gimnazija više od deset godina učestvuje na međunarodnom festivalu kulture, umetnosti i nauke „Euriade“. Ovaj festival, čiji je slogan „Mladi u dijalogu“, održava se u gradu Kerkrade u Holandiji, koji se nalazi na samoj granici sa Nemačkom. U toku prošle godine, dve grupe đaka Zrenjaninske gimnazije imale su čast da putuju po Evropi ovim […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Učenici Zrenjaninske gimnazije doživeli nezaboravno i neponovljivo iskustvo

  Zrenjaninska gimnazija više od deset godina učestvuje na međunarodnom festivalu kulture, umetnosti i nauke „Euriade“. Ovaj festival, čiji je slogan „Mladi u dijalogu“, održava se u gradu Kerkrade u Holandiji, koji se nalazi na samoj granici sa Nemačkom. U toku prošle godine, dve grupe đaka Zrenjaninske gimnazije imale su čast da putuju po Evropi ovim povodom – prva u junu, a druga u novembru.

   

  Drugu grupu, koja je posetila ovaj festival, činili su Katarina Kerteši, Sara Stojkov, Matija Gogić i Marija Daruši. Kao i prethodnu grupu, i ove učenike na festival je povela profesorica filozofije Aleksandra Maksić.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Stefan Ugrinov fakultet završio sa prosekom deset, proglašen za studenta generacije

   

  festival euriade

   

  – Od samog početka, ovo putovanje za nas je predstavljalo nešto potpuno novo. Nekima od nas je to bio prvi let avionom, a tokom prvog dana bili smo u pet država. Prvo smo leteli iz Temišvara do Brisela, odakle smo dalje autobusom i vozom stigli do grada Kerkrade gde smo bili smešteni. Već Brisel nam je bio izuzetno fascinantan, a to je bio tek početak. Kada smo stigli do smeštaja, jedva smo poverovali da je to mesto gde ćemo biti skoro nedelju dana – priča za portal zrenjaninski.com Sara Stojkov.

   

  Sara ističe da je poseban doživljaj bilo to što je organizator festivala sve učesnike smestio u hotel „Abdij Rolduk“, što znači opatija Rolduk.

   

  – Upoznali su nas i sa istorijom ovog nestvarnog objekta, od njegove izgradnje, preko perioda kada je ovo zapravo bila opatija ili internat. Danas je ovo najpre hotel, ali deo je i dalje crkva sa sveštenicima. Tokom boravka, obišli smo okolinu kojoj pripada Rolduk, holandski grad Kerkrade, koji nam je bio prvi dokaz koliko je život tamo drugačiji nego u Srbiji, kao i koliko se tamošnji gradovi razlikuju od našeg Zrenjanina – kaže Sara.

   

   

  Festival „Euriade“ – iskustvo koje će pamtiti celog života

   

  Specifičan geografski položaj grada Kerkrade, odnosno to što je na samoj granici sa Nemačkom, omogućio je Zrenjanincima da tokom nedelju dana obiđu i Mastriht, holandski grad u kom je osnovana Evropska unija i nemački grad Ahen, koji je u blizini i koji je sve zadivio svojom istorijom ali i božićnim dekoracijama.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Raspisan konkurs za dodelu stipendija zrenjaninskim učenicima i studentima

   

  – Učešće na festivalu „Euriade“ bilo je nešto zapanjujuće. Iskustvo koje ćemo pamtiti celog života. Šta ga čini toliko posebnim? Naravno, videli smo svašta, od prelepih crkava i manastira do naučnog muzeja i rudnika. Međutim, ono što ovaj projekat čini posebnim jesu ljudi odnosno mi, učesnici. Neprocenjiv je svaki trenutak koji smo proveli sa našim vršnjacima iz drugih država, svako uspostavljeno prijateljstvo, svaki razgovor. Sem nas, tu su bili i đaci iz Holandije, Nemačke, Poljske, Rumunije i Ukrajine. Sa sigurnošću mogu da kažem da je svako od prisutnih tamo bio potpuno „otvoren“ za sve. Prepustili smo se trenucima oslobodili se svih predrasuda i jednostavno – bili prisutni – objašnjava Sara.

   

  festival euriade

   

  Tema festivala je bila „Ti pričaš, ja te slušam“. U skladu sa tim, održani su performansi svake od škola. To je bila prilika da svaka škola i država bolje upozna druge sa svojom domovinom ili pokaže neki svoj talenat, da podeli sa ostalima nešto novo i zanimljivo.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Bilo nam je jako drago kada smo posle našeg nastupa dobili pitanja od drugih đaka i što smo uspeli barem malo da ih zainteresujemo za našu domovinu – završava Sara Stojkov.

   

  Ona dodaje da je sve ovo bilo nezaboravno i zaista neponovljivo iskustvo.

   

  festival euriade

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo