• U Zrenjaninskoj gimnaziji održana tribina „Borba nikad ne prestaje“

  U Zrenjaninskoj gimnaziji je održana tribina pod naslovom „Borba nikad ne prestaje“, posvećena 9. novembru, danu kada se dogodila Kristalna noć u Nemačkoj, ali i antifašizmu, istorijskom revizionizmu i liberalnom kapitalizmu.   Ovaj događaj organizovala je sekcija „Društvo u digitalnom oku“. Na tribini su učestvovali profesori Senka Jankov i Edi Daruši i učenici treće i […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Zrenjaninskoj gimnaziji održana tribina „Borba nikad ne prestaje“

  U Zrenjaninskoj gimnaziji je održana tribina pod naslovom „Borba nikad ne prestaje“, posvećena 9. novembru, danu kada se dogodila Kristalna noć u Nemačkoj, ali i antifašizmu, istorijskom revizionizmu i liberalnom kapitalizmu.

   

  Ovaj događaj organizovala je sekcija „Društvo u digitalnom oku“. Na tribini su učestvovali profesori Senka Jankov i Edi Daruši i učenici treće i četvrte godine gimnazije.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Ove godine od HIV-a umrlo šest osoba, smrtni slučaj i u našem okrugu

   

  – Cilj tribine je bio ne samo da se podsetimo zastrašujućih događaja iz Kristalne noći, to jest noći pogroma, već i da se zapitamo da li umemo da prepoznamo fašističke i ekstremističke ideje u današnjem društvu i kako im se suprotstavljamo. U tome su nam pomogli analiza ur-fašizma od Umberta Eka, istorijski primeri otpora nakon Drugog svetskog rata i podsećanje na heroje i heroine različitih epoha čija dela i danas odjekuju – kaže za portal zrenjaninski.com profesorica sociologije Senka Jankov.

   

   

  Poseban osvrt bio je posvećen razvoju liberalnog neokapitalizma i njegovoj ulozi u produkciji sve većeg jaza između bogatih i siromašnih slojeva, stvarajući tako idealnu podlogu za opstanak i širenje neofašizma i neonacizma.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Smatramo da je, u današnjem vremenu i medijskom okruženju, kada se mnoge istorijske činjenice relativizuju i revidiraju, naša ljudska ali i profesionalna i moralna obaveza da sa svojim učenicima otvaramo ovakve teme, pružamo im mogućnost da istražuju, pitaju i diskutuju, podižući im time ne samo svest o značaju kulture sećanja već ih i osnažujemo da ne okreću glavu, da prepoznaju i deluju, da ne ćute na primere ekstremizma, fašizma, nacionalizma, šovinizma, antisemitizma u svom okruženju – ističe Jankov.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo