• Traže odlaganje nastave: Smatraju da je otvaranje škola preuranjeno

  Sindikat prosvetnih radnika Banata smatra da je otvaranje škola u Srbiji preuranjeno i da bi početak školske godine trebalo pomeriti za 14 dana.   Tim povodom, na konferenciji za novinare u Zrenjaninu govorile su Valentina Nađ, nastavnica srpskog jezika u Osnovnoj školi „Sonja Marinković“, i Aleksandra Mažić, profesorica stručnih predmeta u srednjoj školi „Nikola Tesla“. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Traže odlaganje nastave: Smatraju da je otvaranje škola preuranjeno

  Sindikat prosvetnih radnika Banata smatra da je otvaranje škola u Srbiji preuranjeno i da bi početak školske godine trebalo pomeriti za 14 dana.

   

  Tim povodom, na konferenciji za novinare u Zrenjaninu govorile su Valentina Nađ, nastavnica srpskog jezika u Osnovnoj školi „Sonja Marinković“, i Aleksandra Mažić, profesorica stručnih predmeta u srednjoj školi „Nikola Tesla“.

   

  – Osnovni razlog za naš zahtev jeste nedovoljna pripremljenost svih učesnika obrazovnog procesa za početak školske godine u uslovima pandemije koronavirusa. Počev od ministarstva, preko lokalnih samouprava, direktora, nastavnog kadra, pomoćnog osoblja u školama, do roditelja i dece. Školska godina je počela danas, a nastavnici još nisu dobili redukovan nastavni plan i program, s obzirom na to da časovi traju 30 minuta. Nabavka zaštitnih sredstava, kao što su maske i sredstva za dezinfekciju, prepuštena je lokalnim samoupravama. A lokalne samouprave su se različito organizovale – konstatovala je Valentina Nađ.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Grad i ove godine obezbedio poklone đacima prvacima (Foto)

   

  Direktori, koji su imali sastanak sa predstavnicima lokalnih vlasti, nisu uzeli u zaštitu svoje zaposlene, nego se ponašaju kao produžena ruka vlasti, smatra Aleksandra Mažić.

   

  – U školi u kojoj ja radim osnovnih potrepština, kao što je toalet papir, nema već godinu dana. A sada bi trebalo da bude dovoljno dezinfekcionih sredstava kako za rad u učionicima, tako i za hodnike, dvorište, toalete – rekla je Mažić.

   

  Sindikat prosvetnih radnika Banata: Šta se dešava sa zaraženim profesorima i nastavnicima?

   

  Ona smatra da nije adekvatno regulisan boravak učenika u učionicima za vreme odmora, zatim boravak u dvorištu…

   

  – Već danas se u školi stvorila gužva. Tinejdžeri su takvi kakvi su u tim godinama. Mislim da o distanci van učionice nema svrhe ni razgovarati. Smatramo da je početak školske godine trebalo odložiti. Za te dve nedelje došlo bi se do boljih smernica i uputstava kako organizovati rad u vanrednim okolnostima – navodi Aleksandra Mažić.

   

  Po njenim rečima, nije dovoljno jasno ni šta se dešava sa potencijalno zaraženim učenicima, školskim osobljem, profesorima… Ko ide u karantin, ko ne ide, koliko dugo…

   

  – Ono što je sigurno, jeste da ukoliko se nastavnik razboli, on mora na bolovanje. A to znači 65 odsto plate – nadovezala se Nađ.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Sve više mladih pati od bolova u leđima

  U većini zemalja oko 80 odsto stanovnika imalo je, bar jednom u životu, problem sa tegobama u leđima. To je veliki javno-zdravstveni problem i mlađih i starijih, a često je uzrok izostanka sa […]