• Tradicionalni zimski popis ptica vodenih staništa, i Zrenjaninci na zadatku

  Počeo je tradicionalni zimski popis ptica vodenih staništa. Ova istraživačka akcija se u Jugoslaviji, odnosno Srbiji, sprovodi od 1982. godine a realizuje je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica.   U popis ptica uključiće se i grupa volontera iz Zrenjanina.   – Sledeće nedelje krenućemo da prebrojavamo ptice na našim rekama, barama i mrtvajama – […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Tradicionalni zimski popis ptica vodenih staništa, i Zrenjaninci na zadatku

  Počeo je tradicionalni zimski popis ptica vodenih staništa. Ova istraživačka akcija se u Jugoslaviji, odnosno Srbiji, sprovodi od 1982. godine a realizuje je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica.

   

  U popis ptica uključiće se i grupa volontera iz Zrenjanina.

   

  – Sledeće nedelje krenućemo da prebrojavamo ptice na našim rekama, barama i mrtvajama – kaže za portal zrenjaninski.com Danilo Đeković, jedan od volontera koji se svake godine uključuje u ovu akciju. – Ptice su verovatno na rekama, jer su manje vodene površine zaleđene, a jedan broj se već u decembru, kad su počele prve veće hladnoće, preselio južnije, na Dunav. No, mi ćemo popisati ono što na terenu nađemo, kaže Đeković.

   

  Kako je Zrenjanin veliko vodeno čvorište, jer leži na Begeju, Tisi i Tamišu, a u okolini grada je i veliki broj bara i mrtvaja, ova je teritorija bogata pticama vodenih staništa.

   

  – Najviše ima čaplji, sivih i belih, malih i velikih kormorana, orlova belorepana, galebova, pataka, vodenih gnjuraca… Najvažnije je prepoznati pticu, i onda znati kako ih brojiš. Postoje metode kojima se onda izračunava ukupan broj. Brojimo ih sa kopna i sa vode – ističe Đeković.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Debata o značaju prava na udruživanje

  Građanski preokret, u saradnji s Beogradskom otvorenom školom, uz podršku Evropske unije, u subotu, 25. maja, organizuje u Zrenjaninu debatu o značaju prava na […]