• Teodora Šiklošić dobitnica nagrade Univerziteta u Novom Sadu za naučno-istraživački rad

  Studentkinja završne godine studija engleskog i nemačkog jezika na Filozofskom fakultetu Teodora Šiklošić ovogodišnja je dobitnica nagrade Univerziteta u Novom Sadu za prvi naučno-istraživački rad.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Teodora Šiklošić dobitnica nagrade Univerziteta u Novom Sadu za naučno-istraživački rad
  Foto: Privatna arhiva

   

  Teodora Šiklošić iz Zrenjanina je visoko priznanje dobila za naučno-istraživački rad pod naslovom „Medijska slika žena i uloga anglicizama na naslovnicama ženskih časopisa“, pod mentorstvom profesorice Jelene Kleut.

   

  U radu je analizirala način na koji su predstavljene žene na naslovnicama ženskih časopisa, srpskih i stranih, i šta se izgledom tih naslovnica poručuje, kao i koju ulogu imaju anglicizmi u marketinškoj strategiji.

   

  – Zaključak mog rada koji je nagrađen je da je medijska slika žena često nametnuta kao neki uzor koji bi sve trebalo da oponašaju i koji ima ulogu da privuče pažnju, a koji pritom prikazuje žene kao objekte, što se može, između ostalog, zaključiti jer mnoge žene na naslovnicama i unutar časopisa ne mogu da se identifikuju. Dakle, ne prikazuju se kao osobe, već njihov izgled ili dostignuća. Druge strategije manipulacija sadržajem uključuju privlačne vizuale i upadljive naslove, kako bi se istakli „hitnost“ i „bitnost“ određenih trendova koje časopisi promovišu i kako bi se podstakla kupovina časopisa – objašnjava u razgovoru za portal zrenjaninski.com Teodora Šiklošić.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Portal zrenjaninski.com na sesiji Reporters Shielda: Odbrana od SLAPP tužbi protiv novinara

   

  Uloga anglicizama, dodaje ona, takođe je jedna od marketinških taktika koja ističe aktuelne, svetske trendove i upotrebom stranih izraza čini ih da izgledaju „profesionalnije“ i „otmenije“, što bi trebalo da ostavi takav utisak na čitaoce. Umesto toga, samo deluju izveštačeno i upravo kao da nameću te trendove.

   

  – S obzirom na to da proučavanje anglicizama spada u sferu kojom se bavim, imala sam želju da pišem o tome, ali pored toga ima toliko važnih tema koje mogu da se povežu sa jezikom i manipulacijom jezičkim sredstvima, kao što je i medijska slika žena. Ubuduće bih, pored lingvističkih tema, volela da pišem i o drugim društvenim problemima, koji se tiču percepcije žena u društvu, ali i drugih. Pogotovo jer je to jedna goruća i uvek aktuelna tema i problem, koji se iznova javlja i teško rešava, te je bitno govoriti i širiti svest o tome koliko je važno stvarati kritičko mišljenje i ne dozvoliti da internet i mediji manipulišu nama i ne dozvoliti da trpimo – ističe Teodora.

   

  teodora šiklošić
  Foto: Privatna arhiva

   

  Nju su čitaoci našeg portala upoznali pre četiri godine kao učenicu generacije Zrenjaninske gimnazije. Sada je na poslednjoj godini studija.

   

  – Moram priznati da je prošlo brže nego što sam očekivala. Tokom prve godine studija pohađala sam i IT akademiju, smer za menadžment, i završila sam je, a ove godine sam dobila punu stipendiju za Semos Digital Marketing Specialist akademiju i pohađam smer za marketing. Tokom svih godina studija bila sam stipendistkinja Fondacije Studenica i ove godine sam stipendistkinja Fondacije Konrad Adenauer. Učestvovala sam na raznim projektima i položila mnoge kurseve iz oblasti marketinga, novinarstva i prevođenja. Izdvojila bih projekte u saradnji sa Erazmus studentskom mrežom Novi Sad, u saradnji sa Eugloh alijansom i u sklopu fakulteta, koji su uključivali i sprovođenje dela projekata u inostranstvu – nastavlja priču Teodora.

   

  Naša sagovornica onim što studira bavi se i na malo drugačiji način.

   

  – Kao članica pozorišne sekcije, izvodila sam predstavu sa sekcijom „Punkt. Neuer Satz“ pod nazivom „Generation Z(ombie)“. Imali smo izvođenje i u Štutgartu, na pozorišnom festivalu, a ove godine sam sa odsekom za germanistiku izvodila predstavu pod nazivom „Rat – Istina – Ispovest“. Studiranje su mi obeležili razni projekti, kursevi, konferencije, ali isto tako i brojni koncerti, svirke, putovanja i druženja. Upoznala sam divne ljude na fakultetu i van njega i zaista doživela jako lepe i važne trenutke koje ću sigurno pamtiti. Bilo mi je bitno da steknem neka nova poznanstva i da upoznam i Novi Sad iz kulturološkog ugla, ali i njegovu underground scenu. Mogu da kažem da sam ispunila sve planove do sada i da su i ove protekle četiri godine bile ispunjene raznim zanimljivim dešavanjima – ističe Teodora.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Vrhunske rezultate postiže i u bazenu i u školi: Ognjen Kovačević učenik generacije

   

  Poslednje priznanje, za koje kaže da joj je najdraže, ali i ono za učenicu generacije, kao i sva ostala priznanja i nagrade, Teodori su važna.

   

  – Priznanja ne znače samo da je neko prepoznao moj trud i rad i kvalitet mog rada, već da se neke akademske vrednosti ipak cene u društvu. Iako često imam utisak da je obrazovanje toliko degradirano i da se ovde generalno ne ceni, mnoga priznanja mog truda na fakultetu, a pogotovo profesori u Zrenjaninskoj gimnaziji, pokazali su mi da nije uvek i svugde tako, odnosno da ima onih koji to cene. Doduše, mislim da je put do uspeha jedan zaista trnovit put i da često trud ne bude ni prepoznat, ali najbitnije je ne odustajati od svojih ciljeva i uvek se nadati i ići dalje. Jednom mora da uspe. Samo je bitno da u samom tom procesu ne izgubimo i sebe i svoje principe, jer nisam sigurna da je vredno toga. Još u srednjoj školi su me naučili da ko traži, daće mu se, i zato treba konstantno tragati za novim saznanjima, konkurisati redom za sve kurseve, stipendije i razmene, i negde ćete se pronaći i neko će vas prepoznati, a time i vaš rad – sigurna je Teodora Šiklošić.

   

  teodora šiklošić
  Foto: Privatna arhiva

   

  O planovima za dalje kaže da ne razmišlja previše.

   

  – Za sada planiram da diplomiram i upišem master, najverovatnije iz prevođenja, ali planiram da nastavim da se bavim i marketingom, jer sam se i u tome pronašla. Mnogo volim da pišem, bilo da su to radovi ili poezija, i nadam se da ću to sve nekako uklopiti. Nastaviću da pišem radove i da učestvujem na konferencijama i dalje razvijam svoje jezičke i druge veštine, a pored toga ću pomalo i nastaviti s volontiranjem s akcentom na humanitarni rad kada bude prilike za to – objašnjava sagovornica portala zrenjaninski.com.

   

  Kako navodi, stekla je mnogo iskustva i iskoristila sve mogućnosti koje su joj se ovde pružile, te bi volela da ode i na neku studentsku razmenu ili duži međunarodni projekat. Sve u svemu, ima u planu da se dalje usavršava, ali i kao ličnost, a ne samo akademski.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Nadam se da će biti još mnogo skupova, konferencija, ali i koncerata, putovanja, slavlja i ekskurzija. Mislim da svaki period treba iskoristiti do njegovog maksimuma i da ništa ne treba propuštati, jer uspomene su ono što ostaju. Možda sam ja sada navela neke najpozitivnije trenutke, a bilo je mnogo i uspona i padova i trenutaka kada sam se zapitala da li ima smisla nešto što radim, ali na kraju, pretpostavljam da je to sve deo jedne priče i da ne može bez toga. Nijedan period, pa ni ovaj studentski, nije lak, ali bih ovim što sam ispričala volela da ohrabrim sve studente i sve one koji nekad pokleknu i žele da odustanu. Čvrsto verujem da će se sve na kraju isplatiti, a ako još uvek nije, onda nije kraj, a mislim da kraj svakog poglavlja vredi iščekivati – zaključuje Teodora Šiklošić.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo