• Svečano otkrivena spomen ploča na kući naučnika Mihajla Pupina

  Povodom 165 godina od rođenja slavnog srpskog naučnika Mihajla Pupina, danas je na njegovoj nekadašnjoj kući u Zrenjaninu svečano otkrivena spomen ploča.   Ovo obeležje postavilo je udruženje „Pupinovo nasleđe“, a autor teksta na ploči je istoričar Filip Krčmar. Spomen ploču svečano su otkrili zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i predsednik udruženja „Pupinovo nasleđe“ Robert […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Svečano otkrivena spomen ploča na kući naučnika Mihajla Pupina

  Povodom 165 godina od rođenja slavnog srpskog naučnika Mihajla Pupina, danas je na njegovoj nekadašnjoj kući u Zrenjaninu svečano otkrivena spomen ploča.

   

  Ovo obeležje postavilo je udruženje „Pupinovo nasleđe“, a autor teksta na ploči je istoričar Filip Krčmar. Spomen ploču svečano su otkrili zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i predsednik udruženja „Pupinovo nasleđe“ Robert Sabo. Događaju su prisustvovali i učenici Elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla“.

   

  Svetski priznati naučnik Mihajlo Idvorski Pupin, koji je rođen u Idvoru, proglašen je za počasnog građanina Velikog Bečkereka 1921. Nedugo zatim on kupuje kuću u ovom gradu, na današnjoj adresi Kej 2. oktobra 9, na kojoj se i nalazi spomen ploča. Iako je kuću stavio na raspolaganje svojoj sestri Persidi Olćan, objekat se do 1946. u zemljišnim knjigama vodio na Pupinovo ime. Tokom godina Pupin je održavao redovne privatne i poslovne odnose u Zrenjaninu. Jedan od dokaza za to je da je prvo izdanje Pupinove autobiografije „Od pašnjaka do naučenjaka“ štampano upravo u Velikom Bečkereku, u štampariji Milana Jevtića.

   

  – Kuća je 1949. godine, odlukom Sreskog suda u Zrenjaninu, stavljena pod sekvestar i konfiskovana od strane države. Od šezdesetih godina 20. veka u njoj su bile smeštene prostorije Omladinske zadruge – naveo je istoričar Filip Krčmar u tekstu koji se nalazi na spomen ploči.

   

  spomen ploča

   

  U planu Centar za mlade talente

   

  Ova kuća je, u međuvremenu, postala vlasništvo grada Zrenjanina. Namera je da u njoj bude otvoren Centar za mlade talente, kao i Pupinova spomen soba.

   

  – Ova kuća je, zbog svoje specifičnosti, pod zaštitom države, i u osnovi ima 400 kvadrata. Po projektu koji je udruženje „Pupinovo nasleđe“ uradilo u saradnji sa Gradom Zrenjaninom, renoviranje i opremanje ove kuće košta oko 100.000 evra. To su sredstva koja naše udruženje ne može samostalno da obezbedi. A iluzorno je da toliko novca očekujemo i od lokalne samouprave. Stoga smatramo da bi ovo trebalo da bude deo nekog evropskog projekta – rekao je Robert Sabo.

   

  On je kazao da smo svedoci da je sve više ekskurzija i turističkih poseta u Zrenjaninu, pa bi Pupinova kuća imala i turistički potencijal. Kako je objasnio, bila bi nezaobilazna prilikom posete đačkih ekskurzija.

   

  Pročitajte još: Dela Zorana Grmaša oplemenjuju čitaonicu zrenjaninske biblioteke

   

  Zamenik gradonačelnika Saša Santovac je podesetio da lokalna samouprava iz budžeta izdvaja velika sredstva za pomoć đacima i studentima. Od toga, 11 miliona dinara namenjeno je talentovanoj deci.

   

  – Kada se završi ova kuća, koja je u vlasništvu grada, imaćemo i Centar za talentovanu decu. Time će se još više raditi na unapređenju znanja naših učenika – naveo je Santovac.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. Prekrečite taj grafit lopine nazadnjačke.Poređali se da ga zaklone od pogleda građana,kao i sve ostale mahinacije.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin