• SPUŠTANJE VENACA SA PEŠAČKOG MOSTA

  Sećanje na dan kada su šlepovi zauvek odveli gotovo celokupno jevrejsko stanovništvo

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  ZRENJANIN – Jevrejska opština Zrenjanin i lokalna samouprava organizovaće u četvrtak, 18. avgusta, komemoraciju povodom obeležavanja 75. godišnjice deportacije zrenjaninskih Jevreja.

  jevreji-venci

  Programom je predviđeno da tog dana, u 17.30 časova, uz čitanje Kadisa, molitve za mrtve, budu spušteni venci sa Pešačkog mosta u Begej, reku kojom su šlepovi zauvek odveli gotovo celokupno jevrejsko stanovništvo Zrenjanina. Sat vremena kasnije, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, biće otvorena izložba „Nestali u holokaustu – Zemun: Svaka slika priča priču“ autora Nenada Fogela.

  Zatim će u 19 časova biti održana komemoracija u Baroknoj sali Gradske kuće, uz emitovanje filma “Jevrejska istorija Zrenjanina – Priča o Ivanu Ivanjiju”, čiji su autori profesorka Senka Jankov i učenici Zrenjaninske gimnazije.

  Spuštanjem venaca i cveća u Begej, sa Pešačkog mosta, u Zrenjaninu se tradicionalno obeležava godišnjica progona Jevreja iz tadašnjeg Petrovgrada. Gotovo svi Jevreji iz ovog grada, ali i iz srezova Srpska Crnja i Jaša Tomić, njih više od 1.200, šlepovima su 18. avgusta 1941. godine deportovani u koncentracioni logor Topovske Šupe u Beogradu, odakle su neki od njih kasnije prebačeni u logor Sajmište. Prethodno su fašističke okupacione vlasti naredile hapšenje svih Jevreja i njihovo smeštanje u zatvor, u kasarni u Ulici kraljice Marije, kasnije zgradi Poljoprivredne škole, gde su se nalazili pod jakom stražom pripadnika SS jedinica.

  Jevreji su za Beograd transportovani u dve grupe. Prva grupa, u kojoj su, većinom, bila starija lica, krenula je oko 8 časova, a druga oko 12 časova. Transportovani su prenatrpanim šlepovima, tako da je u njima bilo nesnosno, naročito za stare i bolesne a, osim toga, šlepovi su bili tako pregrejani da su mnoge osobe gubile svest, dok su neki već tokom plovidbe umrli.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo