• Spomen-park na Baglјašu: Mesto tragične prošlosti i kontradiktorne stvarnosti

  Kustos – istoričar umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin Dejan Vorgić održaće predavanje o spomen-parku na Bagljašu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Spomen-park na Baglјašu: Mesto tragične prošlosti i kontradiktorne stvarnosti
  Foto: Narodni muzej Zrenjanin

   

  Predavanje pod nazivom „Spomen-park na Baglјašu – mesto tragične prošlosti i kontradiktorne stvarnosti“ biće održano u petak, 26. aprila, sa početkom u 19 časova, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

   

  Predavanje Dejana Vorgića prati hronološku nit od početka razvoja lokaliteta, pa sve do uobličavanja današnjeg Spomen-parka na Baglјašu.

   

  Tokom vremena ovaj toponim je postao sinonim za brojne kontradiktornosti i apsurdnosti koje će dovesti do njegove autentičnosti. U godini kada Zrenjanin obeležava 80 godina od oslobođenja, postavlјa se pitanje da li na adekvatan način čuvamo sećanje na nevine žrtve pale u vihoru Drugog svetskog rata.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Radionica „Bezbednost na internetu“ organizovana u OŠ „1. oktobar“ u Botošu

   

  Cilј predavanja je, između ostalog, da mapira i percipira sve probleme i nelogičnosti, kako bi se smanjile eventualne greške u budućnosti.

   

  spomen-park na bagljašu
  Foto: Narodni muzej Zrenjanin

   

  Na prostoru nekadašnje pustare odnosno pašnjaka, kraj starog puta za Aradac, koji je tokom 19. veka izdavan u zakup, u prvim decenijama 20. veka formirano je gradsko groblјe namenjeno osobama siromašnog imovnog stanja. U to vreme niko nije ni slutio da će tokom Drugog svetskog rata ovaj prostor postati najveće stratište u tadašnjem Petrovgradu i okolini. Na ovom mestu fašistički okupator sa saradnicima je u četiri maha počinio masovna strelјanja u kojima je stradalo više od 160 Banaćana.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Velika ekološka akcija Mlekoprodukta: Spasimo pčele, očistimo reke i volimo prirodu!

   

  Nakon rata, u znak sećanja na nevine žrtve terora, dolazi do formiranja jedinstvenog kompleksa sa tri spomen-obeležja. Prvi spomenik je podignut kao privatna inicijativa neposredno posle rata. Drugi je podignut 1954. i posvećen je stradanju devedeset rodolјuba 31. jula 1941. godine, dok je treći spomen-kosturnica sa borcima Crvene armije iz 1962. godine.

   

  U narednom periodu kompleks je oplemenjen parkom i dečjim igralištem, čime je dobio današnju formu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo