• Savetovalište za zdravstvenu zaštitu žena želi da unapredi svoj rad

  Savetovalište za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ u Zrenjaninu sprovodilo je ginekološke preventivne preglede i tokom pandemije virusa korona, saopštila je ova zdravstvena ustanova.   Na samom početku pandemije, 2020. godine, odnosno tokom vanrednog stanja, rađeni su isključivo preventivni ginekološki pregledi trudnica i žena sa simptomima. Po ukidanju vanrednog stanja, nastavljeno je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Savetovalište za zdravstvenu zaštitu žena želi da unapredi svoj rad

  Savetovalište za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov“ u Zrenjaninu sprovodilo je ginekološke preventivne preglede i tokom pandemije virusa korona, saopštila je ova zdravstvena ustanova.

   

  Na samom početku pandemije, 2020. godine, odnosno tokom vanrednog stanja, rađeni su isključivo preventivni ginekološki pregledi trudnica i žena sa simptomima. Po ukidanju vanrednog stanja, nastavljeno je sa pregledima u obimu koji je dozvoljavala aktuelna epidemiološka situacija.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Pokrajinska vlada imenovala novog v.d. direktora Doma zdravlja Zrenjanin

   

  „Skrining na rano otkrivanje karcinoma grlića materice, odnosno uzimanje PAP-a brisa i kolposkopija rađeni su u kontinuitetu. Na osnovu preporuka nadležnih epidemiologa nije sprovedeno masovno pozivanje žena na organizovani skrining. Na taj način smo izbegli veće okupljanje u zdravstvenoj ustanovi“, kažu u Domu zdravlja Zrenjanin.

   

  Obezbeđen mobilni mamograf

   

  Zahvaljujući visokoj samosvesti pacijentkinja o sopstvenom zdravlju, i pored aktuelne epidemiološke situacije, broj preventivnih pregleda bio je oko 65 odsto u odnosu na period pre pandemije.

   

  „Skrining mamografija je prekinuta tokom 2020. godine, prilikom pojave pandemije. Radiološka služba Opšte bolnice u Zrenjaninu, koja je nosilac skrining mamografije, bila je izuzetno angažovana na zbrinjavanju i lečenju kovid pacijenata. Skrining mamografija je nastavljena u drugoj polovini prošle godine po smirivanju epidemiološke situacije i trajala je u kontinuitetu do februara ove godine. Zbog kvara mamografa, skrining nije bilo moguće nastaviti, o čemu su obaveštene i nadležne institucije“, navode u Domu zdravlja.

   

  U međuvremenu je obezbeđen mobilni mamograf na kome je nastavljena skrining mamografija.

   

  U planu opremanje citolaboratorije

   

  Što se tiče skrininga karcinoma grlića materice, u Domu zdravlja ističu da on praktično nije ni prestajao. Odrađen je veliki broj preventivnih pregleda uprkos otežavajućim okolnostima sa pandemijom.

   

  „U toku je izrada plana za nabavku novog aparata za bojenje PAP-ova. Time će u budućnosti biti moguća obrada većeg broja PAP-ova u sklopu organizovanog skrininga. Predviđeno je da u budućnosti citolaboratorija Dispanzera za žene Doma zdravlja Zrenjanin sprovodi analizu uzetih PAP-ova od žena iz dva okruga – srednjobanatskog i južnobanatskog. Postojeća citolaboratorija je opremljena da odgovori zahtevima za preventivne preglede samo žena sa teritorije grada Zrenjanina“, objašnjavaju u ovoj ustanovi.

   

  Po završetku opremanja centralizovane citolaboratorije, dodatnog zapošljavanja i obuke medicinskog kadra, ponovo će početi organizovano pozivanje žena putem pozivnih pisama.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Spoljašnji ocenjivači posetili bolnicu: Ovo je njihov zaključak posle kontrole

   

  „Savetovalište za zdravstvenu zaštitu žena se trudi da unapredi postojeći rad i omogući što veći obuhvat pregledanih žena. Zakazivanje pregleda je svakog desetog u mesecu za naredni mesec, dok se termini ne popune. Preventivni pregledi ne spadaju u hitna stanja tako da molimo sugrađanke da svoje preglede planiraju i pravovremeno zakažu bar jednom godišnje. Takođe, molimo pacijentkinje da, i pored toga što su zakazale preventivni pregled, imaju razumevanja ako čekaju. Hitna stanja ne zakazujemo, već se primaju kako se javljaju u dispanzer, a na to ne možemo uticati. Dispanzer za žene, ujedno, ima posebne termine u kojima zakazuje preglede trudnica i adolescentkinja, termine za bračni sterilitet, tumačenje nalaza ispitivanja, kolposkopske i ultrazvučne kontrolne preglede. Potrebno je da to pacijentkinje naglase prilikom zakazivanja“, napominju u Domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov“.

   

  Trenutno radi šest ginekologa

   

  Inače, prema planu i sistematizaciji, u savetovalištu bi trebalo da radi devet ginekologa, ali trenutno ih radi šest.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  „Menadžment Doma zdravlja je prepoznao značaj našeg rada tako da su tri doktora medicine dobila specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva. U proteklih pet godina Dispanzer za žene je bogatiji za dva nova kolposkopa, još jedan savremeni ultrazvučni aparat i ginekološki sto. To je doprinelo kompletnom opremanju i četvrte ginekološke ambulante“, kažu u Savetovalištu za zdravstvenu zaštitu žena.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo