• RODITELJI PREPLATILI VRTIĆE

  Trenutno se traži rešenje koje bi bilo najbolje za sve aktere u ovoj situaciji

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  RODITELJI PREPLATILI VRTIĆE

  ZRENJANIN – Goran Petrov samo je jedan od roditelja koji je nekoliko godina boravak svog deteta u vrtiću plaćao više nego što zakon kaže.

  Goran Petrov
  Goran Petrov

  Naime, Zakon o predškolskom obrazovanju i vaspitanju iz aprila 2010. godine kaže da osnivači predškolskih ustanova, odnosno lokalne samouprave, moraju da obezbede 80 odsto sredstava za boravak svakog deteta u vrtiću. „Roditelj, odnosno staratelj deteta, učestvuje u obezbeđivanju sredstava za ostvarivanje delatnosti predškolske ustanove, čiji je osnivač Republika Srbija, Autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave u visini 20 odsto od ekonomske cene po detetu, u skladu sa Zakonom“. Tako kaže zakon, ali gradska odluka u Zrenjaninu to je tumačila drugačije: roditelji su uglavnom plaćali između 30 i 45 odsto od ekonomske cene. Bilo je i onih koji nisu plaćali ništa, pa je u ukupnoj masi para možda i proizilazilo da je grad plaćao 80, a korisnici 20 odsto.

  – Cenu koja nije u skladu sa zakonom plaćao sam do kraja 2014. godine, kada je odluka usklađena sa zakonom – priča Goran Petrov. – Nešto je već i zastarelo, ali grubom računicom platio sam 60 hiljada dinara više nego što je trebalo. E, pa sad, računajte ko je imao dvoje dece koliko je to para, kaže Goran.

  Preplaćivanje vrtića nije zrenjaninski specijalitet. U sličnoj su se situaciji našli i Beograd, Kragujevac, Niš, Smederevo… Neki gradovi krenuli su da roditeljima vraćaju novac kroz sporazume, neki su se odlučili da sačekaju tužbe i da konačnu reč da sud.

  – U Zrenjaninu već postoji jedna prvostepena sudska odluka u korist roditelja. Mi u Zrenjaninu radije bismo da se dogovorimo – priča Petrov, koji je i član Saveta roditelja u vrtiću koji pohađa njegovo dete.

  – Opsedaju nas beogradski advokati i za tužbu ćemo se odlučiti ako se ne dogovorimo sa gradom – ističe Petrov i dodaje da je razgovorao sa nekim od nadležnih u Gradskoj upravi, ali da zvaničan odgovor kako će se ova stvar razrešiti ipak nije dobio. – Potraživanja u ovakvim slučajevima zastarevaju za tri godine i sigurno je da nećemo čekati odgovor još dugo, naglašava Goran.

  U Gradskoj upravi nezvanično smo saznali da su sa problemom upoznati, da problem datira još od 2010. i da se traži najbolje rešenje za sve učesnike. Nezvanično saznajemo da je predmet u rukama pravobranioca i da će se u skladu sa njegovim nalazima preduzimati naredni koraci.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo