• RFZO: Značajno unapređena dostupnost inovativnih lekova

  Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je da je poslednjih nekoliko godina značajno unapredio dostupnost inovativnih lekova višestrukim povećanjem budžeta za ovu vrstu terapija i stavljanjem novih inovativnih lekova na listu lekova. Time je, kako se navodi u saopštenju, velikom broju pacijenata omogućeno kvalitetnije lečenje.   „Za poslednjih šest godina, od 2017. do danas, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  RFZO: Značajno unapređena dostupnost inovativnih lekova

  Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je da je poslednjih nekoliko godina značajno unapredio dostupnost inovativnih lekova višestrukim povećanjem budžeta za ovu vrstu terapija i stavljanjem novih inovativnih lekova na listu lekova. Time je, kako se navodi u saopštenju, velikom broju pacijenata omogućeno kvalitetnije lečenje.

   

  „Za poslednjih šest godina, od 2017. do danas, na listu lekova stavljeno je 80 inovativnih lekova za različita oboljenja (onkološka i hematološka oboljenja, multiplu sklerozu, psorijazu, hepatitis C, srčanu insuficijenciju, dijabetes), od čega samo prošle godine njih 26. Poređenja radi, za osam godina, u periodu od 2007. do 2015, na listu lekova stavljen je svega 21 inovativni lek. Do 2007. godine nema transparentnih podataka, jer je prva lista doneta avgusta 2004. godine“, naveo je RFZO.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Povećana jednokratna novčana pomoć porodiljama sa teritorije grada Zrenjanina

   

  Za stavljanje novih inovativnih lekova na listu lekova od 2017. do 2019. godine obezbeđeno je oko 1,4 milijardi dinara, dok je za te namene u 2020. godini opredeljeno oko 2,8 milijardi dinara. Za 26 novih inovativnih lekova u 2022. godini opredeljeno je rekordnih oko 5,8 milijardi dinara.

   

  „Napominjemo da stavljanje inovativnih lekova na listu lekova nije jednokratno ulaganje, već se sredstva za terapije obezbeđuju svake godine“, dodaje se u saopštenju.

   

  Lista inovativnih lekova od 2018. kontinuirano proširivana

   

  Samo u prošloj godini za inovativne lekove, za pacijente koji već primaju inovativnu terapiju, izdvojene su oko 23 milijarde dinara. Do 2017. godine u proseku se izdvajalo oko šest milijardi dinara godišnje.

   

  „U ovoj godini vrednost inovativnih lekova iznosiće oko 30 milijardi dinara. To je za sedam milijardi više nego prošle godine, a čak pet puta više nego što se izdvajalo pre šest – sedam godina“, tvrde u RFZO.

   

  Lista inovativnih lekova proširivana je kontinuirano od 2018. godine, čak i za vreme pandemije kovida. Do kraja godine biće i nova lista lekova koja je trenutno u pripremi.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Osim toga, ove godine omogućena je „of lejbl“ primena lekova. Time je dozvoljeno da se o trošku RFZO jednim lekom leče i bolesti za koje on nije registrovan a u praksi se pokazao kao efikasan i bezbedan za indikacije za koje nije registrovan. To je povećalo broj terapijskih opcija za različite bolesti. Za te namene je utrošeno dodatnih pet milijardi dinara.

   

  Rak dojke je vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo