• Radnici iz Vijetnama stupili u štrajk, aktivisti sumnjaju u trgovinu ljudima

  Više od 500 radnika iz Vijetnama, angažovanih na izgradnji proizvodnih pogona kineske kompanije „Linglong“ u Zrenjaninu, danas su obustavili rad. To su učinili u znak podrške kolegi koji je dobio otkaz jer je medijima govorio o izrabljivanju i nehumanim uslovima smeštaja.   Aktivisti nevladinih i humanitarnih organizacija danas su „uzbunjivača“ uspeli da izvuku iz baraka, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Radnici iz Vijetnama stupili u štrajk, aktivisti sumnjaju u trgovinu ljudima

  Više od 500 radnika iz Vijetnama, angažovanih na izgradnji proizvodnih pogona kineske kompanije „Linglong“ u Zrenjaninu, danas su obustavili rad. To su učinili u znak podrške kolegi koji je dobio otkaz jer je medijima govorio o izrabljivanju i nehumanim uslovima smeštaja.

   

  Aktivisti nevladinih i humanitarnih organizacija danas su „uzbunjivača“ uspeli da izvuku iz baraka, u kojima su smešteni radnici. U tome su ih sprečavali pripadnici jednog privatnog zrenjaninskog obezbeđenja. Zatim su potražili pomoć advokata i policije. Prema informacijama sa terena, poslodavci iz „Linglonga“ ovom vijetnamskom radniku nisu hteli da vrate pasoš, pa trenutno nije u mogućnosti da se vrati u svoju zemlju.

   

  Udruženja „Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11“ i „Akcija protiv trgovine ljudima ASTRA“ saopštila su da su njihovi predstavnici, neposredno po objavljivanju informacije u medijima o položaju zaposlenih na gradilištu nove fabrike, posetili radnike kako bi se bliže upoznali sa njihovim položajem i eventualnim problemima vezanim za njihov radnopravni status.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Tridesetak građana dnevno primi prvu dozu vakcine protiv virusa korona

   

  „Tom prilikom došli smo do zaključka da im je, osim što su im ozbiljno narušena radna prava, ugroženo zdravlje, a imajući u vidu uslove rada i smeštaja, potencijalno i život. Veliki broj utvrđenih činjenica ukazuje na mogućnost da su radnici žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije“, navela su ova udruženja.

   

  Na izgradnji pogona kompanije „Linglong“ angažovano oko 500 radnika iz Vijetnama

   

  A11 i ASTRA ističu da su radnici iz Vijetnama, kojih trenutno u Zrenjaninu ima oko 500, u Srbiju dolazili tokom marta, aprila i maja ove godine. Transport su organizovale agencije iz Vijetnama. One su za svoje usluge unapred potraživale od radnika od 2.200 do 4.000 američkih dolara, što su radnici kroz zaduživanje pribavljali i isplaćivali agenciji.

   

  „Rad se odvija u smenama koje traju 9 sati, sa jednom pauzom za ručak u trajanju od sat vremena. Poslodavac ne obezbeđuje korišćenje svih sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu. Od plate radnicima odbija troškove za deo opreme za rad (čizme, rukavice, radno odelo). Svakih deset dana radnici dobijaju radne rukavice. Ukoliko ih ranije oštete, radnici moraju sami da pokriju troškove pribavljanja novih“, tvrde aktivisti ovih udruženja.

   

  Pasoše morali da predaju poslodavcu

   

  U izveštaju se dodaje da su radnici u obavezi da rade 26 dana u mesecu. Ukoliko iz bilo kog razloga ovo ne ispune, te imaju makar i dan manje, neće biti isplaćeni za ceo taj mesec. Takođe, ukoliko na posao ne dođu na vreme, biće novčano kažnjeni, tako što će im biti uskraćena dnevnica.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Nakon dolaska u Srbiju, radnici su, navodno, pasoše morali da predaju poslodavcu. Rečeno im je da je takva praksa kada su strani državljani u pitanju. Do momenta posete aktivista, pasoši im nisu vraćeni.

   

  „Kada su došli u Srbiju, smešteni su u barake koje nemaju adekvatne uslove za život i boravak. U pretrpanim sobama nalaze se kreveti na sprat, a u objektu postoje samo dva toaleta na navedeni broj radnika. Kreveti nemaju dušeke, već daske prekrivene tanjim jorganom. Nema adekvatne infrastrukture i kanalizacije, pa se fekalije izlivaju na desetak metara od baraka. Pored toga, nisu im obezbeđeni grejanje, struja i pijaća voda. Nema tople vode za tuširanje i odeću peru ručno, hladnom vodom i suše na postojećim štrikovima gde čuvaju i druge stvari jer nemaju ormare“, navodi se u izveštaju udruženja A11 i ASTRA.

   

  Ovim povodom oglasilo se i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Više o tome možete PROČITATI OVDE.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 4

  1. Koliko se vidi uslovi su očajni. Šteta da borave u takvim uslovima. Kada u gradu ima toliko adaptiranih i opremljenih prostora za iznajmljivanje. U centru na svakom ćošku apartmani, sobe, hosteli, dvorišni stanovi, adaptirane kotarke i nus prostorije. Cena iznajmljivanja takvih prostora je od 100-200 evra po apartmanu. Vlasnici apartmana su u velikom gubitku. Tako da ova priča o brizi za Vijatnamske radnike, više mi liči na brigu da im apartmani ne stoje prazni. Ne laje kera za rad sela,..

   1. Iza ove cele frke oko držanja robova stoje vlasnici hostela u Zrenjaninu kojima stoji posao.Da li si normalan.

  2. Kasno za nerviranje treba prodavati nekretnine dok im ne padne cena u ovoj toksičnoj dolini .Vučić je sahranio Zrenjanin za sva vremena.

   1. Ко остане, мораће да се бори активизмом, знањем и радом. Без обзира на политику, рад фабрике је неодржив у времену. Колапс енергетског, економског и еколошког система ће се десити у једном тренутку након чега ће почети опоравак. Исто важи за цео свет.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Sve više mladih pati od bolova u leđima

  U većini zemalja oko 80 odsto stanovnika imalo je, bar jednom u životu, problem sa tegobama u leđima. To je veliki javno-zdravstveni problem i mlađih i starijih, a često je uzrok izostanka sa […]