• PROZOR U PROŠLOST: Lečenje alkoholičara u Petrovgradu

  U cilju suzbijanja alkoholizma u našem gradu, polovinom tridesetih godina osnovano je Savetovalište za lečenje alkoholičara. Koliki je bio veliki značaj te humane akcije, kako za lečene alkoholičare, tako i za grad, svedoče sledeći podaci.   „Čast nam je izvestiti Vas da je pod okriljem Sreskog odbora Društva Crvenog Krsta u Petrovgradu u septembru mesecu […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PROZOR U PROŠLOST: Lečenje alkoholičara u Petrovgradu

  U cilju suzbijanja alkoholizma u našem gradu, polovinom tridesetih godina osnovano je Savetovalište za lečenje alkoholičara. Koliki je bio veliki značaj te humane akcije, kako za lečene alkoholičare, tako i za grad, svedoče sledeći podaci.

   

  „Čast nam je izvestiti Vas da je pod okriljem Sreskog odbora Društva Crvenog Krsta u Petrovgradu u septembru mesecu 1936. godine ustanovljeno Savetovalište za lečenje alkoholičara našeg grada“, stoji u dopisu upućenom Gradskom poglavarstvu Petrovgrad, sa ciljem da se iz gradskog budžeta obezbede sredstva za rad Savetovalištva.

   

  Prema podacima iznetim u istom dopisu izgleda da su naši sugrađani imali ozbiljnih problema sa alkoholom, jer je za dve godine rada u Savetovalištu lečeno 280 lica.

   

  Lečenje alkoholičara obavljao je ugledni petrovgradski lekar dr Miša Matić, u svojoj ordinaciji, a on je ujedno bio i predsednik društva.

   

  Savetovanje i lečenje alkoholičara bilo je potpuno besplatno i trajalo je godinu dana za svakog pojedinca.

   

  Rezultati ove humane akcije, prema zvaničnim podacima, bili su vidni, jer je najveći broj lečenih alkoholičara prestao da koristi alkohol. Zahvaljujući tome, kako je govorio dr Matić, bivši alkoholičari postali su uzorni građani okrenuti radu i porodici.

   

  Kako bi se osigurao rad ove važne i humane akcije, grad Petrovgrad je u svom budžetu predvideo stalna sredstva koja su preko Sreskog odbora Crvenog krsta dostavljana Savetovalištu za alkoholičare. Na taj način sačuvan je kontinuitet rada, a broj korisnika usluga Savetovališta se svake godine povećavao, jer se i broj alkoholičara, bez obzira na dobre rezultate lečenja, povećavao.

   

  Nada Boroš

   

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo