• Protest prosvetnih radnika: Tražimo da nam država vrati dostojanstvo

  Na Trgu slobode u Zrenjaninu danas je, u podne, u organizaciji Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, održan protest prosvetnih radnika. Ujedno, u školama koje su članice Unije organizovan je štrajk, pa su časovi prvog školskog dana trajali 30 minuta.   Obraćajući se prisutnima, Zoran Rikalović je poručio da prosvetari traže da se u državnom budžetu […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Protest prosvetnih radnika: Tražimo da nam država vrati dostojanstvo

  Na Trgu slobode u Zrenjaninu danas je, u podne, u organizaciji Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, održan protest prosvetnih radnika. Ujedno, u školama koje su članice Unije organizovan je štrajk, pa su časovi prvog školskog dana trajali 30 minuta.

   

  Obraćajući se prisutnima, Zoran Rikalović je poručio da prosvetari traže da se u državnom budžetu planiraju veća izdvajanja za prosvetu. On je izneo i ostale zahteve, a to su povećanje plata u prosveti za 20 odsto, korigovanje stručnog uputstva o formiranju kombinovanih odeljenja od petog do osmog razreda, kao i da broj učenika u odeljenju ne prelazi 24.

   

  PROČITAJTE JOŠ: RTV Santos dobio još 2,7 miliona dinara od građana Zrenjanina

   

  Njegova koleginica Svetlana Bajčetić je govorila o trenutnim zaradama u prosveti.

   

  – Podaci Republičkog zavoda za statistiku kažu da je prosek mesečne neto zarade u Srbiji za jun 74.300 dinara. Zaposleni u školama sa sedmim stepenom stručne spreme mogu da prebace ovaj iznos tek sa 20 godina staža, i to sa starešinstvom, a oni sa nižim stručnim spremama verovatno nikad – rekla je Bajčetić.

   

  Ona je istakla da se to koliko ova država ceni posao prosvetnog radnika oslikava u visini zarade koju je spremna da odvoji za plate.

   

  – Zato zahtevamo da nam država vrati dostojanstvo jednog akademskog građanina, koji proizvodi nove majstore, policajce, vojnike, medicinare i nama drage kolege prosvetare. Tražimo da se izjednačnimo sa zdravstvom jer sve ide iz iste kase. Zahtevamo hitnu korekciju zarada u obrazovanju – naglasila je Svetlana Bajčetić.

   

  protest prosvetnih radnika

   

  Zapošljavanje po partijskoj liniji

   

  Profesorka Aleksandra Mažić je govorila o problemima u Elektrotehničkoj i građevinskoj školi „Nikola Tesla“ u kojoj je zaposlena.

   

  – Zapošljavaju se ljudi po partijskoj liniji, koji su nestručni. Mi iz struke, koji želimo kvalitetno da održavamo nastavu, protivimo se tome, ali se svi oglušuju o naše zahteve i molbe – istakla je Mažić.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Protest prosvetnih radnika bio je posvećen i odluci Vrhovnog kasacionog suda da poništi odluku apelacionih sudova. Prema odluci Vrhovnog kasacionog suda, spremačice i zaposleni na mestu pomoćnog osoblja u školama u Srbiji, koji primaju minimalac, nemaju pravo na dodatni iznos na ime toplog obroka i regresa za godišnji odmor, pošto im je sadržan u koeficijentu. O tome je govorila Nataša Karanjac.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 3

  1. Problem je što nema djaka. Svake godine sve manje dece, a sve više prosvetara. Tu država ne može puno da pomogne.Jedino da donese propis, da posao u prosveti dobiji ko ima troje dece. Za vreme Karqevine Jugoslavije, osoba koja nema dece nije mogla dobiti poslove kao učiteljica, sudija,…

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo