• Prosvetni radnici iz Zrenjanina pridružiće se kolegama na protestu u Beogradu

  Prosvetni radnici iz Zrenjanina, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, pridružiće se svojim kolegama iz cele Srbije, na protestu koji će biti održan 8. novembra u Beogradu. Protest se održava na Dan prosvetnih radnika i to je još jedna prilika da zaposleni skrenu pažnju javnosti na izuzetno tešku situaciju u prosveti. Ovom prilikom oni će […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Prosvetni radnici iz Zrenjanina pridružiće se kolegama na protestu u Beogradu

  Prosvetni radnici iz Zrenjanina, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, pridružiće se svojim kolegama iz cele Srbije, na protestu koji će biti održan 8. novembra u Beogradu. Protest se održava na Dan prosvetnih radnika i to je još jedna prilika da zaposleni skrenu pažnju javnosti na izuzetno tešku situaciju u prosveti. Ovom prilikom oni će i ponoviti svoje zahteve.

   

  – Profesor početnik bez starešinstva danas ima platu nižu od prosečne zarade u Srbiji i to prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku. To je najbolja ilustracija položaja prosvete u Srbiji – rekla je članica Unije prosvetnih radnika Srbije u Zrenjaninu Svetlana Bajčetić na današnjoj konferenciji za novinare.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Glumac Miljan Vuković zahteva zatvor umesto novčane kazne

   

  Ona je dodala da su zahtevi isti, jer ih Vlada Srbije do sada nije ispunila.

   

  Zahtevi od kojih zaposleni u prosveti ne odustaju su da se u budžetu za narednu godinu planira veće izdvajanje za prosvetu. Unija takođe traži da se rebalansom za ovu godinu obezbedi 20 odsto više novca, kao i da se isplata ličnih primanja u sistemu prosvete izjednači sa zdravstvom, odnosno da se isplata obavlja 5. i 20. u mesecu.

   

  Prosvetni radnici traže podršku roditelja

   

  Jedan od zahteva je i da se isplati ostatak dugovanja od Svetosavskih odnosno Novogodišnjih nagrada. Do sada je isplaćeno 10.000, a ostalo je da se isplati još 50.000 dinara.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Pokrajina izdvojila 34,4 miliona dinara za završetak zgrade škole „9. maj“

   

  – Tražimo korigovanje koeficijenata nenastavnom osoblju sa četvrtim i petim stepenom. Tu su i dugovanja za angažovanje i putni troškovi članovima u radnim podgrupama pri školskim upravama i centralnoj radnoj grupi pri Ministarstvu, kao i isplata dugovanja kolegama koji su radili po IOP programima. Zahtevamo i isplatu toplog obroka i regresa svim kolegama koji na to imaju pravo – istakla je Bajčetić.

   

  Profesorka Aleksandra Mažić je ovom prilikom zatražila podršku roditelja.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Stanje u prosveti je takvo da uskoro neće imati ko da uči decu. Već nedostaju profesori fizike i matematike. Neće biti ni profesora književnosti. Roditeljska podrška je neophodna kako bi se situacija u prosveti popravila – istakla je Mažić.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Sve više mladih pati od bolova u leđima

  U većini zemalja oko 80 odsto stanovnika imalo je, bar jednom u životu, problem sa tegobama u leđima. To je veliki javno-zdravstveni problem i mlađih i starijih, a često je uzrok izostanka sa […]