• Program „Zvono za Zrenjanin“ izazvao veliku pažnju Zrenjaninaca

  U amfiteatru Kulturnog centra Zrenjanina, u organizaciji Pokreta „Novi Optimizam“, sinoć je održan program pod nazivom „Zvono za Zrenjanin“, u kojem je učestovalo više uglednih ličnosti iz Zrenjanina, Srbije i regiona. Program je upriličen povodom trideset godina od osnivanja „Zelenog zvona“.   Celovečernji program je vodio predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i glavni urednik lista […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Program „Zvono za Zrenjanin“ izazvao veliku pažnju Zrenjaninaca

  U amfiteatru Kulturnog centra Zrenjanina, u organizaciji Pokreta „Novi Optimizam“, sinoć je održan program pod nazivom „Zvono za Zrenjanin“, u kojem je učestovalo više uglednih ličnosti iz Zrenjanina, Srbije i regiona. Program je upriličen povodom trideset godina od osnivanja „Zelenog zvona“.

   

  Celovečernji program je vodio predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i glavni urednik lista „Kikindske“ Željko Bodrožić.

   

  – Moja ljubav prema Zrenjaninu postoji odavno, ali večeras se ona razvila posebno zbog Branislava Gute Grubačkog. Život piše romane, a Guta istoriju. Bez obzira na sve ove mračne strane koje nam se dešavaju, ipak će ovaj događaj biti ispisan lepim slovima – rekao je Bodrožić.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Da ne budete izigrani: Potrošači, informišite se o vašim pravima

   

  Kao „dobri primeri Novog optimizma“, publici su se predstavili profesorka sociologije Senka Jankov, poljoprivrednik Slavko Vukov i aktivista Dušan Kokot.

   

  – Ovo „Zvono za Zrenjanin“ pokazuje da zvono ipak nije odzvonilo za ovaj grad. Svi mi verujemo da neki mali koraci koje činimo, ipak, imaju smisla, i zato ne odustajemo. Kao prosvetna radnica trebalo bi da pokažem učenicima da ne smeju da odustanu – rekla je Jankov.

   

  Ona je dodala da se „Novi optimizam“ slaže sa njenim životnim stavom, a to je da ne sme da se odustaje.

   

  Kokot je rekao da svi moraju da se potrude malo više da bi bilo bolje.

   

  – Dosta mi je poraza, neću da čekam više. Moramo svi da damo malo više sebe, malo više znanja i ova zemlja će biti naša. Ovu zemlju vode ljudi koji su izašli iz pećine nakon zemljotresa, ali mi moramo da je vratimo nazad u naše ruke – rekao je on.

   

  Vukov je pak istakao da je on aktivista na polju prava poljoprivrednika još od devedesetih.

   

  – Nadojen pričama mog oca i dede i njihovim mukama, i šta je njima sistem radio, pokušavao sam da smognem snage da se oduprem svemu tome. Ono što me tera napred jeste nepravda. Mogu li građani da se pitaju za nešto? Ja sam za to, pa makar me koštalo života – izričit je Vukov.

   

  Corax i Karakter

   

  Prikazan je i kraći video snimak o radu i delu poznatog karikaturiste Predraga Koraksića Coraxa, te je njegovoj ćerki Tanji Koraksić, budući da on nije mogao da bude prisutan, uručena zahvalnica za bezuslovno poverenje i dugogodišnju saradnju.

   

  Glavni i odgovorni urednik mesečnika „Karakter“ Nenad Čaluković rekao je da nije nekakva velika dilema staviti Coraxa na naslovnu stranu ovog magazina.

   

  – Pokrenuo sam magazin jer sam osetio da smo svi karakterno posrnuli. Ali, ako neko slika našu stvarnost, onda je to Corax – rekao je Čaluković.

   

  program zvono za zrenjanin
  Foto: Novi optimizam

   

  Saveznici u borbi

   

  Prikazan je takođe i kratki film debate „Vidi, Gari, izlaz postoji“ sa Šodroša u Novom Sadu. Domaćin večeri Željko Bodrožić je na binu pozvao Oliveru Radovanović iz „Zelene mreže Vojvodine“, Katarinu Đukić iz „Građanskih inicijativa“, Dragomira Stankovića iz udruženja „Ja volim Revu“, Dejana Lekića i Milenka Jovanovića iz „Nacionalne ekološke asocijacije“, arhitektu Dragoljuba Bakića, kao i ilustratora Igora Lečića – Milana Doga.

   

  – Taj „Novi optimizam“ je počeo da deluje. Kada smo govorili „Vidi, gari, ne može“, stvarno smo mislili da izlaz postoji. Naš glavni problem je Aleksandar Vučić. I mi nemamo potrebe da se bojimo njega, jer mi smo jači od njega – rekla je Radovanović.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Lazar Džamić u Zrenjaninu: Predavanje o marketingu u digitalno doba

   

  Bakić je dodao da je vreme za „ozbiljnu zvonjavu“.

   

  – Ovaj grad je vaš, vi imate prava na ovaj grad, vi morate da zahtevate i da uzmete svoj grad u svoje ruke. Verujem da ćete se probuditi – poručio je on pred punim amfiteatrom.

   

  Nakon prikazivanja snimka nastupa hora „Josif Marinković“ u „Zelenom zvonu“ iz 2011, publiku su pozdravili Vladimir Coka Stojković, u ime horskog festivala „Slobodan Bursać“, i dirigent Andrej Bursać.

   

  Insajder, Zeleno zvono i prijatelj iz Hrvatske

   

  Publici je, takođe, pokazan Insajderov prilog o zatvaranju  „Zelenog zvona“ 2016. Nakon toga se, u ime te redakcije, obratila zamenica urednice Irena Stević i novinarka i autorka filma Mina Milanović, ali i predsednik Hrvatskog društva novinara Hrvoje Zovko.

   

  Stević je rekla da je Gutin optimizam zarazan, dok je Zovko istakao da mu je drago što je ovde.

   

  – Ovde se osećam kao kod kuće. Ovde sam ostvario mnoga prijateljstva. Branislav Grubački je onaj koji je napravio toliko toga za ovaj region, on je čovek sa velikim slovom Č, jer on spaja sve. „Zeleno zvono“ je bila kultna institucija na nivou regiona – naglasio je Zovko.

   

  Kralj Čačka i legenda novinarstva

   

  Na kraju večeri obratio se rok kritičar i novinar Petar Janjatović, najavivši Kralja Čačka koji je održao mini koncert.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Napunio sam 65 godina, te sam se zavaravao da ću živeti normalan i miran život. Nažalost, borba traje neprekidno, zahvaljući brojnim ljudima koji misle slično, te postoji minijaturna šansa da pobedimo. Kada čoveku zapne, dovoljno je da citira Caneta: „Ako nećete ekologiju, dobićete onkologiju“ – istakao je Janjatović.

   

  Nakon njega, publiku je nasmejao i Nenad Pantić, poznatiji kao Panta Šiklja Nafta.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 1

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo