• Produžena akcija skrininga aneurizme abdominalne aorte u bolnici

  Pomoćnik direktora za medicinske poslove Opšte bolnice Zrenjanin dr Vanja Kunkin je najavio da će akcija skrininga aneurizme abdominalne aorte u ovoj zdravstvenoj ustanovi biti produžena još mesec dana. Kunkin je podsetio da ova akcija traje više od dva meseca.   U ovaj pilot program su, pored naše bolnice, uključene još tri bolnice – u […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Produžena akcija skrininga aneurizme abdominalne aorte u bolnici

  Pomoćnik direktora za medicinske poslove Opšte bolnice Zrenjanin dr Vanja Kunkin je najavio da će akcija skrininga aneurizme abdominalne aorte u ovoj zdravstvenoj ustanovi biti produžena još mesec dana. Kunkin je podsetio da ova akcija traje više od dva meseca.

   

  U ovaj pilot program su, pored naše bolnice, uključene još tri bolnice – u Valjevu, Kraljevu i Pirotu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Novi korona presek: Još 585 slučajeva zaraze u srednjem Banatu

   

  – Do sada je urađeno između 110 i 120 pregleda u Zrenjaninu. Potrebno je da se uradi makar još toliko da bismo imali reprezentativan broj sa kojim bismo mogli da pokrenemo program uvođenja redovnog skrininga za ovo oboljenje – istakao je dr Vanja Kunkin.

   

  Na preglede se mogu javiti pušači stariji od 65 godina (muškarci i žene), jer su oni rizična grupa za ovo oboljenje.

   

  Zakazivanje se obavlja svakog radnog dana od 8 do 12 časova na broj telefona 023/513-328. Pregledi se obavljaju na Radiološkom odeljenju Opšte bolnice Zrenjanin.

   

  dr vanja kunkin
  Dr Vanja Kunkin

   

  Aneurizma abdominalne aorte je progresivno oboljenje

   

  Aneurizma je proširenje krvnog suda koje se najčešće dešava na trbušnom delu aorte. Faktori rizika su pušenje i životna dob (preko 65 godina). Oboljenje je češće kod muškaraca, ali u poslednje vreme je učestalo i kod žena, zbog načina života. Pored ovih faktora, hipertenzija takođe može biti faktor rizika.

   

  Aneurizma abdominalne aorte je progresivno oboljenje, koje nastaje starenjem. Aorta, kao krvni sud, postepeno raste i ne pravi nikakve simptome. Smrtnost kod pacijenata kod kojih je aorta pukla je visoka, od 30 do 80 odsto, dok je kod planiranih operacija od 1 do 3 odsto. Ona ne može da se leči lekovima, ne operiše se odmah kada se otkrije, gleda se njen prečnik i rizik da pukne.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Sve ovo govori o značaju ovog skrininga i ranog otkrivanja oboljenja.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo