• Predstavljen onlajn priručnik za roditelje: Možete ga već sada preuzeti

  Prepoznajući potrebe roditelja u današnjem kompleksnom digitalnom okruženju, u okviru programa „Nova pismenost“, koji sprovodi Propulsion uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kreiran je Priručnik medijske pismenosti za roditelje, u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja.   U saopštenju koje je dostavljeno redakciji portala zrenjaninski.com navodi se da onlajn priručnik za roditelje pruža […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Predstavljen onlajn priručnik za roditelje: Možete ga već sada preuzeti

  Prepoznajući potrebe roditelja u današnjem kompleksnom digitalnom okruženju, u okviru programa „Nova pismenost“, koji sprovodi Propulsion uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kreiran je Priručnik medijske pismenosti za roditelje, u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja.

   

  U saopštenju koje je dostavljeno redakciji portala zrenjaninski.com navodi se da onlajn priručnik za roditelje pruža osnovna znanja o medijskoj, informacionoj i digitalnoj pismenosi i srodnim temama, kao i konkretne savete koje će im pomoći da usmere decu da kvalitetno, odgovorno i bezbedno koriste tehnologiju, dolaze do informacija i spoznaje sveta oko sebe.

   

  Vreme koje mladi ljudi provode pred ekranom često je zabrinjavajuća tema za roditelje. Deca i omladina često provode više vremena ispred ekrana nego u realnom prostoru, kako bi se družili sa prijateljima, zabavili, informisali i učili. Stoga je izazov današnjih roditelja, iako nevidljiv, možda najveći do sada, jer se ponekad čini kao da oni i njihova deca ne žive u istim svetovima.

   

  PROČITAJTE JOŠ: U Zrenjaninu počela vanredna vakcinacija dece do 14 godina

   

  Istraživanje koje je sproveo Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) pokazuje da se 79 odsto mladih u Srbiji informiše preko društvenih mreža, dok influenseri utiču na čak 50 odsto dece od 12 do 14 godina. Zbog toga je važno da pored toga što roditelj brine o tome koliko vremena dete provodi na mreži, usredsredi se i na to kako dete provodi vreme na mreži.

   

  Priručnik ima za cilj da sruši barijere između roditelja i dece

   

  Psihološkinja i jedna od autorki priručnika Ana Mirković kaže da često pričamo o tome koliko nas deca slušaju. Korak bliže rešenju je trenutak u kom će se roditelji posvetiti slušanju svoje dece i razumevanju njihovih potreba.

   

  – Priručnik ima za cilj da sruši barijere između roditelja i dece koja odrastaju u digitalnom okruženju i da se oni ponovo razumeju. Kreirali smo ga tako da na jednostavan i jasan način pomogne roditeljima da započnu komunikaciju sa svojom decom na temu medijske pismenosti, internet nasilja, stereotipa, predrasuda i mnogih drugih izuzetno kompleksnih tema koje se najčešće izbegavaju, a veoma su važne kako bi se dete što bolje snašlo u medijskom i digitalnom prostoru koje ga okružuje – objašnjava Mirković.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Ovaj priručnik namenjen je svim roditeljima, tetkama i tečama, ujnama i ujkama, bakama i dekama kako bi se lakše sporazumeli sa decom i na pravi način odgovorili na potrebe svakog mladog ljudskog bića. Takođe, u okviru programa „Nova pismenost“ u narednom periodu će za roditelje biti organizovane obuke i susreti prilikom kojih će moći da dobiju odgovore na mnoga lična pitanja i nedoumice na temu odgajanja dece u digitalnom dobu.

   

  Priručnik možete PREUZETI OVDE.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo