• PRE 152 GODINE ROĐEN JE NAJVEĆI SRPSKI GEOGRAF

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.     ROĐEN ČUVENI SRPSKI GEOGRAF JOVAN CVIJIĆ   Na današnji dan 1865. rođen je srpski geograf Jovan Cvijić, naučnik svetskog značaja. Istražio je neverovatnih pola miliona kvadratnih kilometara Balkanskog poluostrva, a pored istraživačkog rada, Jovan Cvijić bio je uvaženi […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PRE 152 GODINE ROĐEN JE NAJVEĆI SRPSKI GEOGRAF

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

   

  jovan cvijic
  Jovan Cvijić

   

  ROĐEN ČUVENI SRPSKI GEOGRAF JOVAN CVIJIĆ

   

  Na današnji dan 1865. rođen je srpski geograf Jovan Cvijić, naučnik svetskog značaja. Istražio je neverovatnih pola miliona kvadratnih kilometara Balkanskog poluostrva, a pored istraživačkog rada, Jovan Cvijić bio je uvaženi rektor Univerziteta u Beogradu, predsednik Srpske kraljevske akademije, počasni doktor pariske Sorbone i Karlovog univerziteta u Pragu.

   

  Najviše je proučavao krševite predele u istočnoj Srbiji. Istraživao je strukturu i podelu planina na Balkanskom poluostrvu pa se smatra prvim južnoslovenskim geotektoničarem. Takođe se bavio geomorfologijom, etnografijom, antropologijom i istorijom. Veoma su značajni njegovi radovi o migracijama jugoslovenskih naroda, o morfologiji i hidrografiji Dinarskog krša i drugih kraških predela, tektonici i glacijaciji planina Balkanskog poluostrva, studije o Jadranskom primorju, balkanskim kotlinama i poljima, Šumadiji i Panonskom basenu. Odigrao je izuzetnu ulogu kao savetnik srpskih državnika na mirovnim pregovorima u Parizu posle Prvog svetskog rata. U Beogradu se nalazi geografski institut „Jovan Cvijić“, a u Srbiji nekoliko osnovnih škola i ulica nose njegovo ime.

   

  „MARŠ NA DRINU“ ODJEKNUO ULICAMA NIŠA

   

  Čuvena kompozija „Marš na Drinu“ srpskog kompozitora Stanislava Biničkog prvi put je odjeknula ulicama Niša, tek oslobođenog u Prvom svetskom ratu, na današnji dan 1918. godine. Uz zvuke marša pobedonosno je koračala Drinska divizija srpske vojske.

   

  Marš na Drinu je tradicionalni srpski marš koji je Binički komponovao u čast pobede srpske nad austrougarskom vojskom na Ceru. Pesma je postala simbol hrabrosti Srba u Prvom svetskom ratu, koji su, uprkos velikim gubicima u ljudstvu, iz rata izašli kao pobednici.

   

  MALOLETNI PETAR II KARAĐORĐEVIĆ PROGLAŠEN KRALJEM JUGOSLAVIJE

   

  Na današnji dan 1934. godine jedanaestogodišnji Petar II Karađorđević proglašen je kraljem Jugoslavije, nakon što je 9. oktobra u atentatu u Marseju ubijen njegov otac kralj Aleksandar I. Petar II Karađorđević postao je jedan od najmlađih vladara na svetu.

   

  Pošto je u vreme očevog ubistva bio maloletan, kraljevska vlast preneta na Namesništvo koje su činili – princ Pavle, dr Radenko Stanković i dr Ivo Perović. Prvi namesnik bio je Pavle Karađorđević.

   

  NA DANAŠNJI DAN SVET JE UGLEDALA SLIKARKA NADEŽDA PETROVIĆ

   

  Jedna od najuspešnijih srpskih slikarki Nadežda Petrović rođena je na današnji dan 1873. u Čačku, a s porodicom se 1884. godine preselila u Beogad. Posle završetka Više ženske škole u Beogradu, Nadežda Petrović 1892. godine polaže ispit za nastavnicu crtanja u srednjim školama i postaje učenica u ateljeu Đorđa Krstića. S 25 godina počinje školovanje u Minhenu u ateljeu Slovenca Antona Ažbea.

   

  Dobrovoljno je učestvovala kao medicinska sestra u tri rata, bila je zagovornica ideje o integralnom jugoslovenstvu i verovala u značajnu ulogu umetnosti u emancipaciji najširih slojeva stanovništva. Jedna je od osnivača ženske humanitarne organizacije Kolo srpskih sestara.

   

  KRISTIFOR KOLUMBO OTKRIO AMERIKU

   

  Godine 1492. španski moreplovac Kristifor Kolumbo otkrio je Ameriku, iskrcavši se na ostrvce Gvanahani, u sastavu Bahamskih ostrva, nakon 33 dana plovidbe Atlantskim okeanom od Kanarskih ostrva. Dao mu je ime San Salvador.

   

  NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu saradnje između portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo