• Pokrajinska vlada kupuje vozila za prevoz pacijenata na dijalizu

  Pokrajinska vlada je saopštila danas da je opredelila novac za kupovinu deset novih vozila za prevoz pacijenata na dijalizu. Na osnovu prioritetnih potreba za ovakvim vozilima, a u cilju obezbeđenja pristupačne i ujednačene zdravstvene zaštite svim građanima Vojvodine, vozila će biti obezbeđena za devet domova zdravlja i Opštu bolnicu u Kikindi.   Za ovu namenu […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pokrajinska vlada kupuje vozila za prevoz pacijenata na dijalizu

  Pokrajinska vlada je saopštila danas da je opredelila novac za kupovinu deset novih vozila za prevoz pacijenata na dijalizu. Na osnovu prioritetnih potreba za ovakvim vozilima, a u cilju obezbeđenja pristupačne i ujednačene zdravstvene zaštite svim građanima Vojvodine, vozila će biti obezbeđena za devet domova zdravlja i Opštu bolnicu u Kikindi.

   

  Za ovu namenu je u pokrajinskom budžetu opredeljeno 38 miliona dinara.

   

  Kako je saopšteno, novo vozilo za prevoz pacijenata na dijalizu dobiće i Dom zdravlja Novi Bečej koji se, kako smo već pisali, već duže vreme nalazi u ozbiljnim problemima zbog dugova.

   

  Srbija u samom vrhu po broju novootkrivenih bubrežnih bolesnika

   

  U svetu 850 miliona ljudi boluje od bubrežnih bolesti, a više od četiri miliona njih umre od hroničnih ili akutnih bolesti bubrega. Bolesti koje dovode do otkazivanja bubrežne funkcije (dijabetes, hipertenzija i gojaznost) prisutne su kod velikog broja pacijenata. Po broju novootkrivenih bubrežnih bolesnika, Srbija je u samom vrhu evropskih zemalja.

   

  U našoj zemlji se od terminalne bubrežne bolesti dijaliznim postpucima leči oko 6.000 pacijenata, u 55 dijaliznih centara. U Vojvodini postoji 16 centara u kojima ovu terapiju prima oko 1.500 pacijenata.

   

  Bez dijalize ili transpalatacije život ovih pacijenata je ugrožen. Nažalost, kod više od polovine obolelih nije moguća transplatacija bubrega, a oni koji su na listi čekanja, godinama čekaju da dobiju novi organ. Iako nadoknađuje samo 10 odsto rada bubrega, jedina šansa pacijentima je dijalizna terapija.

   

  Osim što traje po nekoliko sati, više puta nedeljno, mnogi pacijenti na hemodijalizu putuju dugo, jer su centri gde mogu da prime terapiju daleko od mesta gde stanuju. Zato je, osim zdravstvenih faktora koji utiču na bolest, pacijentima koji boluju od bubrežnih oboljenja smanjen i kvalitet života.

   

  U Autonomnoj pokrajini Vojvodini dijalizni centri smešteni su u Kliničkom centru Vojvodine, devet opštih bolnica i tri doma zdravlja. Većina ih radi u dve ili tri smene. Vozila za prevoz pacijenata na dijalizu godišnje pređu više od tri miliona kilometara.

   

  Sutra je, inače, Svetski dan bubrega. Ove godine obeležava se pod sloganom „Zdravlje bubrega svima i svuda“.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo