• PILOT CENTAR ZBRINUO DVANAEST ŽRTAVA SEKSUALNOG NASILJA

  ZRENJANIN – U prošloj godini, u Pilot centru za žrtve seksualnog nasilja, oformljenom pri Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu, zabeleženo je osam slučajeva seksualnog nasilja, a od početka ove godine četiri, čije su žrtve žene starije od 15 godina.     Ovo je na konferenciji za novinare saopštila rukovodilac Radne grupe za implementaciju modela […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PILOT CENTAR ZBRINUO DVANAEST ŽRTAVA SEKSUALNOG NASILJA

  ZRENJANIN – U prošloj godini, u Pilot centru za žrtve seksualnog nasilja, oformljenom pri Opštoj bolnici „Đorđe Joanović“ u Zrenjaninu, zabeleženo je osam slučajeva seksualnog nasilja, a od početka ove godine četiri, čije su žrtve žene starije od 15 godina.

   

   

  Ovo je na konferenciji za novinare saopštila rukovodilac Radne grupe za implementaciju modela Centra za žrtve sekualnog nasilja dr Milica Poučki, dodajući da su sve žrtve pregledane u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

   

  -Opšti telesni pregled je sprovođen u prijemnoj ambulanti pri Urgentnom centru, a obavljani su i ginekološki i psihijatrijski pregledi na bolničkim odeljenjima. U međuvremenu, obezbeđene su dve prostorije i oprema kako bi se svi pregledi žrtava seksualnog nasilja obavljali na jednom mestu – naglasila je Poučki.

   

  Na konferenciji za medije, na kojoj su predstavljena iskustva u prvoj godini rada Pilot centra za žrtve seksualnog nasilja u Zrenjaninu, koordinatorka projekta Biljana Delić iz Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo je podsetila da su prva dva centra osnovana u Zrenjaninu i u Novom Sadu, i to krajem 2016, dok su u toku ove godine otvoreni centri u još pet gradova – u Somboru, Subotici, Kikindi, Sremskoj Mitrovici i Vršcu.

   

  Vrednost opreme kupljene sredstvima projekta za Opštu bolnicu „Đorđe Joanović“ iznosi 624.266 dinara, od čega je najveći deo utrošen za nabavku medicinske opreme, dok je 44.739 dinara otišlo na kupovinu računara i dva fotoaparata.

   

  Centar za žrtve seksualnog nasilja pri Opštoj bolnici u Zrenjaninu osnovan je 2016. u okviru projekta Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo pod nazivom „Zaustavi – zaštiti – pomozi – Snažniji institucionalni odgovor na rodno zasnovano nasilje u AP Vojvodini“. Usluge Centra su besplatne i dostupne 24 časa, sedam dana u nedelji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo