• Ovog leta prevaziđen dosadašnji maksimalan broj tropskih dana u Zrenjaninu

  U noći između četvrtka i petka, u 3.03 sata, kalendarski i zvanično počinje jesen. Jesen će trajati 89 dana, 20 sati i 44 minuta, što je šest minuta više nego prošle godine.   U petak, prvog jesenjeg dana, Sunce izlazi u 6.26, a zalazi u 18.34 sati.   PROČITAJTE JOŠ: Kada je potrebno da se […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ovog leta prevaziđen dosadašnji maksimalan broj tropskih dana u Zrenjaninu

  U noći između četvrtka i petka, u 3.03 sata, kalendarski i zvanično počinje jesen. Jesen će trajati 89 dana, 20 sati i 44 minuta, što je šest minuta više nego prošle godine.

   

  U petak, prvog jesenjeg dana, Sunce izlazi u 6.26, a zalazi u 18.34 sati.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Kada je potrebno da se radi ultrazvuk male karlice?

   

  A kakvo je u Srbiji bilo leto koje ispraćamo, objavio je u svom sezonskom biltenu Repubički hidrometeorološki zavod.

   

  Prema podacima tog zavoda, ovo je bilo treće najtoplije leto u Srbiji od 1951. godine. Bilo je najtoplije leto na Paliću, u Novom Sadu, Kikindi i u Banatskom Karlovcu, a drugo najtoplije leto u Zrenjaninu, Velikom Gradištu i u Požegi.

   

  Najviša dnevna temperatura vazduha tokom leta ove godine u Srbiji iznosila je 40,6 stepeni Celzijusa, a izmerena je 23. jula u Banatskom Karlovcu.

   

  Prevaziđen je dosadašnji maksimalan broj tropskih dana u Zrenjaninu, Kikindi, Banatskom Karlovcu i Velikom Gradištu. Tropski dan je, inače, dan sa maksimalnom dnevnom temperaturom vazduha od 30 stepeni i višom.

   

  Odstupanja srednje temperature vazduha od normale, u toku leta, za referentni period od 1961. do 1990. godine bila su od +2,0 stepena u Dimitrovgradu do +4,2 stepena u Zrenjaninu i Beogradu, a na planinama od +2,9 stepena u Sjenici do +3,3 stepena na Kopaoniku.

   

  Prema metodi percentila, suma padavina tokom leta je u većem delu Srbije bila u kategoriji normalno. U Zrenjaninu, Valjevu i na Zlatiboru je bila u kategoriji sušno, a u Somboru i Požegi veoma sušno.

   

  Broj dana sa padavinama, registrovanih tokom leta, bio je u intervalu od 19 dana u Zrenjaninu do 38 dana u Kraljevu i na Kopaoniku.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Foto dana