• OVAJ ČOVEK JE IZNEO TEORIJU KOJA JE PODELILA SRBIJU!

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.     ROĐEN HOLANDSKI FILOZOF SPINOZA   Poznati holandski filozof jevrejskog porekla Baruh de Spinoza rođen je 24. novembra 1632. godine. On je jedan od najznačajnijih i najdoslednijih predstavnika racionalističke i monističke filozofije.   Njegova misao, izneta u kapitalnom delu […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  OVAJ ČOVEK JE IZNEO TEORIJU KOJA JE PODELILA SRBIJU!

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

   

  Čarls Darvin

   

  ROĐEN HOLANDSKI FILOZOF SPINOZA

   

  Poznati holandski filozof jevrejskog porekla Baruh de Spinoza rođen je 24. novembra 1632. godine. On je jedan od najznačajnijih i najdoslednijih predstavnika racionalističke i monističke filozofije.

   

  Njegova misao, izneta u kapitalnom delu „Etika“, izvršila je veoma značajan uticaj na evropsku filozofiju.

   

  Kritički odnos prema Bibliji i Talmudu izazvali su gnev u teološkim krugovima, a jevrejska zajednica ga je anatemisala i isključila iz svojih redova.

   

  ROĐEN ANDRA STEVANOVIĆ

   

  Arhitekta Andra Stevanović, član Srpske kraljevske akademije, profesor Velike škole i Beogradskog univerziteta, rođen je 24. novembra 1859. godine. Projektovao je više monumentalnih građevina, uključujući zgrade Uprave fondova (danas Narodni muzej), Beogradske zadruge u Karađorđevoj, Srpske kraljevske akademije (danas SANU).

   

  Proučavao je staru srpsku crkvenu arhitekturu i sakupio je značajnu građu za monografije o manastirima Gračanica, Kalenić, Dečani.

   

  OBJAVLJENA DARVINOVA KNJIGA U KOJOJ JE PREDSTAVLJENA REVOLUCIONARNA TEORIJA

   

  Knjiga engleskog prirodnjaka Čarlsa Darvina „Poreklo vrsta“ objavljena je na današnji dan 1859. godine.

   

  Njegova revolucionarna teorija evolucije izazvala je velike kontroverze u naučnim krugovima, a crkveni su izrazili bojazan da će knjiga podriti religijska verovanja o postanku sveta.

   

  I dan danas mnogi naučnici se spore oko ove teorije, pa je tako ove godine u Srbiji podneta inicijativa o reviziji učenja o nastanku sveta u školskim udžbenicima.

   

  Ova inicijativa ponovo je u središte pažnje domaće javnosti vratila pitanje o nastanku života na zemlji i još jednom pokazala podelu po ovom pitanju u našem društvu. Iza zahteva da prosvetni sistem uvaži i njihove „antidarvinovske“ argumente stalo je čak 52 akademika, naučna savetnika i profesora univerziteta, 61 doktor nauka, pet magistara, 50 lekara, 24 inženjera, 14 filozofa, sociologa i filologa, 25 pravnika i ekonomista, umetnici, novinari i sveštenici.

   

  ZAPOČELA „UŽIČKA REPUBLIKA“

   

  U Drugom svetskom ratu na današnji dan 1941. godine počela je nemačka ofanziva na slobodnu teritoriju u Zapadnoj Srbiji poznatu kao „Užička republika“.

   

  Odstupnicu glavnine partizanskih snaga branio je Radnički bataljon, koji je pet dana kasnije, u borbi na brdu Kadinjača, 14 kilometara zapadno od Užica, unisten, pri čemu je poginulo 180 pripadnika bataljona.

   

  Prema ovom događaju snimljen je i istoimeni film (1974).

   

  TURSKA VOJSKA OBORILA RUSKI AVION IZNAD SIRIJE

   

  Turska vojska je na današnji dan pretprošle godine oborila ruski avion Su-24 iznad Sirije, uz samo granicu Turske. Zvanična Ankara tvrdila je „da je oborila neidentifikovan avion koji je narušio turski vazdušni prostor“, dok je Ministarstvo odbrane Rusije objavilo snimak koji je potvrdio da ruski avion, koji se nalazio u patroli nad Sirijom, ni u jednom trenutku nije napustio sirijski vazdušni prostor.

   

  Zbog obaranja ruskog aviona, Turskoj su uvedene sankcije, a do poboljšanja odnosa ove dve zemlje došlo je tek kada se predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izvinio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i priznao grešku svoje vojske.

   

  NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu medijske saradnje između beogradskog portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo