• Opšta bolnica nezakonito naplaćuje participaciju pratiocima dece

  Prema istraživanju koje je sproveo Pokrajinski ombudsman, Opšta bolnica „Đorđe Joanović“ nezakonito naplaćuje participaciju pratiocima dece za vreme stacionarnog lečenja. Ovo je navedeno u izveštaju pod nazivom „Pravo deteta na bolničkom lečenju na pratnju roditelja“.   Kako je ustanovljeno, u Zrenjaninu se plaća participacija u iznosu od 50 dinara po bolničkom danu. To se čini […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Opšta bolnica nezakonito naplaćuje participaciju pratiocima dece

  Prema istraživanju koje je sproveo Pokrajinski ombudsman, Opšta bolnica „Đorđe Joanović“ nezakonito naplaćuje participaciju pratiocima dece za vreme stacionarnog lečenja. Ovo je navedeno u izveštaju pod nazivom „Pravo deteta na bolničkom lečenju na pratnju roditelja“.

   

  Kako je ustanovljeno, u Zrenjaninu se plaća participacija u iznosu od 50 dinara po bolničkom danu. To se čini iako usluga pratnje pada na teret zdravstvenog osiguranja. Zrenjaninskoj bolnici je naloženo da prestane sa naplaćivanjem participacije za pratnju.

   

  „Obezbeđivanje pratnje roditelja, usvojitelja ili staratelja detetu koje se nalazi na bolničkom lečenju predstavlja međunarodni standard u službi ostvarivanja zajemčenog prava deteta na najviši nivo zdravstvene i medicinske zaštite“, podseća Pokrajinski ombudsman.

   

  Postupajući po pojedinačnim pritužbama građana na različite oblike povrede ovog prava, Pokrajinski zaštitnik građana je sistemski ispitao stanje u ovoj oblasti. Rezultati istraživanja sprovedenog 2016. i 2018. u opštim bolnicama u Vojvodini i u Institutu za decu i omladinu u Novom Sadu, ukazali su na određene nepravilnosti. One za posledicu imaju povredu prava deteta na pratnju tokom bolničkog lečenja.

   

  Potvrdu sumnji da se usluga pratnje u nekim opštim bolnicama naplaćuje neposredno od pratioca, ombudsman je identifikovao kao najteži oblik povrede prava deteta na pratnju. Ova usluga se, inače, po slovu zakona obezbeđuje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Kao problem, ombudsman je prepoznao i diskriminaciju očeva kojima u pojedinim zdravstvenim ustanovama nije dozvoljeno da budu uz svoje dete koje se nalazi na lečenju. U ostalim slučajevima im je dostupnost ove usluge znatno otežana.

   

  Preporuke ombudsmana odnose se na prestanak naplaćivanja usluge od pacijenata. Odnose se i na omogućavanje očevima da budu u pratnji svoga deteta. Takođe i na potrebu za uspostavljanjem ujednačene prakse, jasnih i preciznih procedura i protokola ostvarivanja ovog prava deteta. Ove mere podrazumevaju utvrđivanje jedinstvenih kriterijuma u pogledu medicinskih indikacija i stručno-metodoloških i doktrinarnih stavova.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo