• Ogromno interesovanje za Bogojavljensko plivanje, broj plivača ograničen

  Bogojavljensko plivanje za časni krst po 12. put će biti organizovano u Zrenjaninu, i to u nedelju, 19. januara. Tim povodom, danas su se organizatori ove tradicionalne manifestacije obratili medijima sa najnovijim informacijama.   Ovaj događaj najavili su zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i predstavnik organizatora, Kulturnog centra Zrenjanina, Sredo Pajić.   – Bogojavljensko plivanje […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ogromno interesovanje za Bogojavljensko plivanje, broj plivača ograničen

  Bogojavljensko plivanje za časni krst po 12. put će biti organizovano u Zrenjaninu, i to u nedelju, 19. januara. Tim povodom, danas su se organizatori ove tradicionalne manifestacije obratili medijima sa najnovijim informacijama.

   

  Ovaj događaj najavili su zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac i predstavnik organizatora, Kulturnog centra Zrenjanina, Sredo Pajić.

   

  – Bogojavljensko plivanje za časni krst organizovano je u Velikom Bečkereku još od sredine druge polovine 19. veka. Održavalo se do 1942. godine. Onda ga do 2009. nije bilo, pa je obnovljeno te godine, i sada će biti održano po 12. put. Pod pokroviteljstvom je i u organizaciji Crkvene opštine Srpske pravoslavne crkve, Grada Zrenjanina i Kulturnog centra – naglasio je Saša Santovac.

   

  On je istakao da se sve veći broj učesnika odaziva pozivu da učestvuje u plivanju za časni krst. Takođe, veliki broj građana dolazi da isprati manifestaciju.

   

  – Kao i ranijih godina, od 9.30 sati biće sveta liturgija u hramu. Zatim sledi osvećenje bogojavljenske vodice ispred hrama i polazak litije ka jezeru – saopštio je Santovac.

   

  Sredo Pajić je saopštio da će plivanje za časni krst, pored Zrenjanina i Kleka, gde se organizuje 11. put, biti organizovano i po prvi put u Farkaždinu, od 13.30 časova.

   

  – Imamo već 24 prijavljena učesnika u Zrenjaninu. Moraćemo da limitiramo broj na 60, jer prostor na talpi i samo jezero nemaju kapacitet za više učesnika. Svi učesnici imaće obezbeđen besplatan pregled u bolnici „Sveti Jovan“, a moraju biti i punoletni – najavio je Pajić.

   

  On je napomenuo da je, kao i ranijih godina, obezbeđena potpuna bezbednost učesnika, a biće proverena i ispravnost vode.

   

  bogojavljensko plivanje

   

  Pobednici su svi koji zaplivaju na Bogojavljenje

   

  A povodom inicijative nekih od učesnika u plivanju za časni krst, da plivanje ne treba da ima takmičarski karakter, o čemu je pisao portal zrenjaninski.com, starešina hrama Svetog Arhangela Mihaila, jerej Veselin Vlaški izdao je saopštenje. U njemu se navodi da plivanje nema takmičarski karakter i da su pobednici svi koji plivaju toga dana.

   

  Pročitajte još: Pojedini učesnici plivanja za časni krst traže promenu pravila

   

  – Onaj koji prvi dopliva do časnog krsta ima tu čast da krst ponese u svoj dom i da ga nakon godinu dana vrati, da bi se za njega ponovo plivalo. Dakle, svi oni koji uđu u vodu na Bogojavljenje i zaplivaju, dobijaju božji blagoslov, jer toga dana sve su vode osveštane – navodi se u saopštenju jereja Veselina Vlaškog.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo