• Od ukupno 49 osnovnih škola, samo tri se prijavile za dobijanje besplatnih udžbenika

  Zrenjaninski poslovni krug (ZREPOK) objavio je danas rezultate javnog poziva za dodelu besplatnih udžbenika učenicima drugog i šestog razreda osnovne škole.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Od ukupno 49 osnovnih škola, samo tri se prijavile za dobijanje besplatnih udžbenika
  Foto: Pixabay

   

  Skupština ZREPOK-a je razmotrila pristigle prijave i donela zaključak da ih sve prihvati u celosti.

   

  Pravo na dodelu besplatnih udžbenika stekle su osnovne škole „Petefi Šandor“ iz Nove Crnje, kojoj su odobreni kompleti udžbenika za učenike na srpskom jeziku i vrednosni vaučeri za učenike na mađarskom jeziku, zatim „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina (podnet i odobren zahtev za dodelu udžbenika iz Engleskog jezika za učenike šestog razreda), kao i „Đura Jakšić“ iz Zrenjanina (podnet i odobren zahtev za dodelu udžbenika iz Informatike i računarstva i Tehnike i tehnologije za učenike šestog razreda).

   

  PROČITAJTE JOŠ: Dodeljene godišnje nagrade Podružnice lekara Zrenjanin, ovo su dobitnici

   

  Podsetimo, Zrenjaninski poslovni krug (ZREPOK) je 7. marta objavio javni poziv za prijavu osnovnih škola sa teritorije Srednjobanatskog okruga za dodelu besplatnih udžbenika Fondacije Alek Kavčić učenicima drugog i šestog razreda. Data je mogućnost za dobijanje besplatnih udžbenika samo za učenike drugog i šestog razreda zato što je ove godine obavljen reizbor udžbenika za te razrede.

   

  – Ovu akciju smo pokrenuli sa Fondacijom Alek Kavčić iz razloga što su stavovi i ciljevi obe organizacije isti. Smatramo da je obrazovanje temelj razvoja društva i zalažemo se za to da osnovno obrazovanje zaista bude besplatno – naveo je u saopštenju za javnost predsednik Skupštine ZREPOK-a Borislav Umićević.

   

  On podseća da su svi udžbenici Fondacije Alek Kavčić odobreni od strane Ministarstva prosvete i da se nalaze u Katalogu udžbenika.

   

  – ZREPOK je ovom akcijom želeo da pomogne učenicima i roditeljima obezbeđivanjem kompleta udžbenika za sve đake drugog i šestog razreda na teritoriji srednjeg Banata, gde i pretežno posluju firme članice našeg poslovnog udruženja. Ovim putem želimo da se zahvalimo svim ljudima koji su se interesovali za akciju i davali joj podršku. Zahvaljujemo se i školama koje su poslale prijave – istakao je Borislav Umićević.

   

  Od ukupno 49 osnovnih škola sa teritorije srednjeg Banata, prijavu na javni poziv za dodelu besplatnih udžbenika poslale su samo tri škole. To su „Petefi Šandor“ iz Nove Crnje i „Žarko Zrenjanin“ i „Đura Jakšić“ iz Zrenjanina.

   

  – Izražavamo žaljenje zbog slabog odziva škola, a posebno zbog toga što 46 škola nije zatražilo ni komplet udžbenika na uvid kako bi se upoznala sa sadržajem niti uzelo ozbiljno u razmatranje naš poziv. Stiče se utisak da donosioci odluka nisu ni pomislili na to da bi mogli da obezbede besplatne udžbenike za učenike, već su delovali tako da ne vode računa o interesima učenika i roditelja, koji izdvajaju značajan novac za udžbenike – naveo je Umićević.

   

  On je podvukao da ovim saopštenjem ZREPOK ne želi da izazove neprijatne situacije između nastavnika, roditelja i direktora škola, već da skrene pažnju na činjenicu da škole postoje zbog učenika.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  – Važno je da donosioci odluka prepoznaju da su tu zbog zajednice i da je njihova odgovornost da vode računa o potrebama i interesima onih koje predstavljaju. Zrenjaninski poslovni krug će u narednom periodu organizovati predstavljanje udžbenika kako bi se svi zainteresovani uverili da su u pitanju kvalitetni udžbenici u štampanoj formi, kao i svaki drugi, izrađeni u skladu sa programom Ministarstva prosvete i odobreni od tog ministarstva – zaključuje se u saopštenju koje potpisuje Borislav Umićević.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo