• Obeležena 104. godišnjica osnivanja prvog Srpskog narodnog odbora

  Liturgijom i skupom u porti Uspenskog hrama i polaganjem venaca na kuću dr Slavka Županskog, danas je u Zrenjaninu obeležena 104. godišnjica osnivanja prvog Srpskog narodnog odbora u tadašnjem Velikom Bečkereku.   Srpski narodni odbor, prvi takve vrste u Vojvodini, koja je tada još bila u sastavu Austrougarske monarhije, osnovan je 31. oktobra 1918. godine. […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Obeležena 104. godišnjica osnivanja prvog Srpskog narodnog odbora

  Liturgijom i skupom u porti Uspenskog hrama i polaganjem venaca na kuću dr Slavka Županskog, danas je u Zrenjaninu obeležena 104. godišnjica osnivanja prvog Srpskog narodnog odbora u tadašnjem Velikom Bečkereku.

   

  Srpski narodni odbor, prvi takve vrste u Vojvodini, koja je tada još bila u sastavu Austrougarske monarhije, osnovan je 31. oktobra 1918. godine. Tada je izabran odbor od devet članova, čiji je predsednik bio advokat dr Andrija Vasić, a potpredsednici dr Slavko Županski i dr Živojin Ž. Terzin. Za počasnog predsednika imenovan je dr Emil Gavrila. On se nalazio u izgnanstvu, zajedno sa suprugom Olgom, odakle se vratio posle oslobođenja grada i završetka Prvog svetskog rata. Slavko Županski je ubrzo postao predsednik odbora, a zatim i veliki župan.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Radojka i Slavko ove godine proslavili 65. godišnjicu braka

   

  Veliki Bečkerek je oslobođen 17. novembra 1918. godine, ulaskom srpske vojske, sa brigadirom Dragutinom Ristićem na čelu i mirnom primopredajom vlasti. Tom prilikom nije izgubljen nijedan život.

   

  Simo Salapura: Zrenjanin neguje kulturu sećanja

   

  – Tog 31. oktobra 1918. godine po prvi put je u gradu osvanula srpska trobojka, ponosno najavljujući novo doba i dolazak slobode. Borba za nacionalno oslobođenje u Velikom ratu i borba protiv fašizma i nacizma u Drugom svetskom ratu najsvetliji su periodi naše prošlosti i narodnih težnji da ostanemo svoji na svome, da sami odlučujemo o svojoj slobodi i sudbini. Grad Zrenjanin danas neguje kulturu sećanja na svoje značajne sugrađane i na značajne datume iz istorije, posebno iz perioda oba svetska rata – poručio je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

   

  Na spomen-ploču posvećenu događaju koji se odigrao poslednjeg dana oktobra 1918. godine, na Svetog Luku, vence su položili predstavnici Srednjobanatskog upravnog okruga, Grada Zrenjanina, Srpskog državotvornog pokreta „Svetozar Miletić“, organizacije „Svetosavlje“, udruženja „Petrovgrad“, Društva prijatelja Matice srpske u Zrenjaninu i potomci dr Slavka Županskog.

   

  U ime Grada Zrenjanina, to su učinili gradonačelnik Simo Salapura, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Događaju su prisustvovali i učenici Zrenjaninske gimnazije i građani Zrenjanina.

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo