• Obeležen Praznik grada Zrenjanina: Dan kada je došla srpska vojska

  Praznik grada Zrenjanina, 17. novembar, obeležen je danas u Zrenjaninu polaganjem venaca na spomen-ploču Brigadiru Ristiću, na spomen-bistu Vojvode Petra Bojovića, kao i na spomen-ploču srpskim dobrovoljcima u Prvom svetskom ratu, u porti Uspenskog hrama.   Venci su položeni i na spomenik kralju Petru Prvom Oslobodiocu, na Trgu slobode. Tamo su sveštenici Srpske pravoslavne crkve […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Obeležen Praznik grada Zrenjanina: Dan kada je došla srpska vojska

  Praznik grada Zrenjanina, 17. novembar, obeležen je danas u Zrenjaninu polaganjem venaca na spomen-ploču Brigadiru Ristiću, na spomen-bistu Vojvode Petra Bojovića, kao i na spomen-ploču srpskim dobrovoljcima u Prvom svetskom ratu, u porti Uspenskog hrama.

   

  Venci su položeni i na spomenik kralju Petru Prvom Oslobodiocu, na Trgu slobode. Tamo su sveštenici Srpske pravoslavne crkve služili pomen herojima Velikog rata.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Od 1981. godine broj stanovnika Zrenjanina konstantno opada

   

  Vence su položile delegacije Grada Zrenjanina, Srednjobanatskog okruga, Komande Garnizona Zrenjanin, Udruženja ratnih dobrovoljaca oslobodilačkih ratova 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Udruženja članova i prijatelja Matice Srpske, Pokreta „Svetozar Miletić“, Udruženja „Petrovgrad“, Gradskog odbora SUBNOR-a, kao i političkih stranaka.

   

   

  U znak sećanja na oslobođenje Velikog Bečkereka

   

  U okviru programa obeležavanja Praznika grada Zrenjanina, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, danas, u 18 časova, biće otvorena izložba pod nazivom „Deca u velikom ratu 1914 – 1918. godine“. Postavka predstavlja potresno svedočanstvo da u ratnim sukobima niko nije bio pošteđen. Sastoji se iz uvodnog dela i celina posvećenih stradanju srpske dece 1914. i 1915. godine, deci dobrovoljcima u srpskoj vojsci, albanskoj golgoti i stradanju dece u Srbiji pod okupacijom 1915 – 1918.

   

  Takođe, u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, u 19 časova, biće održan koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

   

  Praznik grada Zrenjanina, 17. novembar, ustanovljen je u znak sećanja na oslobođenje Velikog Bečkereka u Prvom svetskom ratu, 1918. godine. Tada su Prva armija vojvode Petra Bojovića, Gvozdeni puk „Knjaz Mihajlo“ i Pešadijska brigada pukovnika Dragutina Ristića Brigadira ušli u Veliki Bečkerek. Oni su doneli smenu vlasti i smenu država na ovim prostorima.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Već narednog dana vlast je predata Srpskom narodnom veću na čijem je čelu bio dr Slavko Županski. Bio je to jedan od najumnijih Bečkerečana predratnog vremena. Nekoliko dana po konačnom oslobođenju Vojvodine, njena područja ujedinjuju se s Kraljevinom Srbijom. Već 1. decembra 1918. godine proglašena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, prva zajednička južnoslovenska država.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo