• Obeležen Dan ustanka protiv fašističkog okupatora

  U Zrenjaninu je obeležen 7. jul, Dan ustanka protiv fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu.   Na spomenik narodnom heroju Žarku Zrenjaninu vence su položili predstavnici Grada Zrenjanina i Srednjobanatskog upravnog okruga. Vence su položile i delegacije Gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) i Vojske Srbije.   U ime Grada Zrenjanina, venac su […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Obeležen Dan ustanka protiv fašističkog okupatora

  U Zrenjaninu je obeležen 7. jul, Dan ustanka protiv fašističkog okupatora u Drugom svetskom ratu.

   

  Na spomenik narodnom heroju Žarku Zrenjaninu vence su položili predstavnici Grada Zrenjanina i Srednjobanatskog upravnog okruga. Vence su položile i delegacije Gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR) i Vojske Srbije.

   

  U ime Grada Zrenjanina, venac su položili pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura, zamenica predsednika Skupštine grada Ljuba Travica i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić.

   

  Pročitajte još: Služen parastos stradalima u ratovima tokom devedesetih godina

   

  Ljuba Travica je podsetila da su u oba svetska rata Srbija i srpski narod bili na strani saveznika.

   

  – Bili su na strani istine i pravde, a po završetku ratova bili su na strani pobednika. Kada je fašističko zlo počelo da se širi Evropom i svetom, naš narod ponosno se svrstao na stranu velike evropske antifašističke koalicije. Narodnooslobodilačka borba okupila je sve rodoljube. Među njima su bili i pripadnici drugih naroda i nacija koje ovde vekovima skladno žive – rekla je Travica.

   

  Ona je istakla da samo stalnim sećanjem na žrtve i ukazivanjem gde može odvesti verska, rasna ili nacionalna mržnja, možemo sprečiti da se slični događaji ponove.

   

  Podsetimo, pre 78 godina, na Ivanjdan, 7. jula 1941. godine, u Beloj Crkvi kod Krupnja, Žikica Jovanović Španac ispalio je prve pucnje u znak otpora protiv fašizma, tri dana nakon što je u Beogradu doneta odluka o podizanju ustanka. Ti datumi, 4. i 7. jul, obeležavaju se kao Dan borca i Dan ustanka.

   

  dan ustanka protiv fašističkog okupatora
  Foto: Grad Zrenjanin

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo