• Nova pravila i kazne: Šta bi sve trebalo da znate ako vozite električni trotinet

  Novi Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ušao je u skupštinsku proceduru. Izmenama i dopunama zakona obuhvaćeno je i lako električno vozilo, odnosno električni trotinet.   Trotineta je sve više na ulicama a nakon usvajanja izmena zakona saobraćajni propisi odnosiće se i na njih. Nepridržavanje zakona će za sobom […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nova pravila i kazne: Šta bi sve trebalo da znate ako vozite električni trotinet

  Novi Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ušao je u skupštinsku proceduru. Izmenama i dopunama zakona obuhvaćeno je i lako električno vozilo, odnosno električni trotinet.

   

  Trotineta je sve više na ulicama a nakon usvajanja izmena zakona saobraćajni propisi odnosiće se i na njih. Nepridržavanje zakona će za sobom povlačiti kažnjavanje.

   

  Sada se prvi put definiše šta je lako električno vozilo, kuda može da se kreće i koji su minimalni starosni uslovi za njegovu upotrebu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Četvoro dopisnika lista „Danas“ pred otkazom zbog „smanjenja troškova rada“

   

  Električni trotinet se, prema Nacrtu, svrstava u „laka električna vozila, sa najmanje dva točka, mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija snaga elektromotora nije veća od 0,6 kilovata. Njihova brzina ne prelazi 25 kilometara na čas, a masa praznog vozila iznosi najviše 35 kilograma“.

   

  Predviđeno je da se električni trotineti kreću biciklističkom stazom, tamo gde ona postoji a gde je nema – kolovozom.

   

  Vozač može za kretanje da koristi pešačku stazu, pešačku zonu ili trotoar ako ne postoji mogućnost kretanja biciklističkom stazom, pešačko-biciklističkom stazom, pod uslovom da se kreće brzinom pešaka (5 km/h). Vozač električnog trotineta može se kretati kolovozom na kome je brzina kretanja ograničena najviše 30 km/h, ako ne postoji mogućnost kretanja pešačkom stazom.

   

  Na trotinetu sme biti samo jedna osoba

   

  Ukoliko vozač upravlja lakim električnim vozilom na putu, moraće kod sebe da ima tehničku dokumentaciju o vozilu iz koje se mogu utvrditi tehničke karakteristike trotineta, kao što su snaga elektromotora, konstruktivna brzina i masa praznog vozila.

   

  Obavezno će biti i nošenje svetloobojenog prsluka prilikom kretanja kolovozom. Ovu obavezu imaće i u uslovima smanjene vidljivosti kada se budu kretali biciklističkom stazom ili pešačko-biciklističkom stazom.

   

  Maksimalna brzina kretanja električnih trotineta po biciklističkoj stazi je 25 kilometara na sat.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Prema izmenama zakona, električnim trotinetom moći će da upravljaju mladi sa napunjenih 14 godina. Dok ne napune 18 godina, moraće da nose zaštitnu kacigu.

   

  Na trotinetu sme biti samo jedna osoba, odnosno vozač.

   

  Lep gest Dragoljuba Milankova: Odlučio da studentu pokloni kompletnu literaturu

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. Mars u tri lepe ….samo uslovljavate a nista ne radite po pitanju pijace vode u gradu …koga za to kazniti????? Nemate pametnija posla nego samo sedeti u foteljama i iz dosade izmisljati

  2. Da li će nošenje kacige na trotinetu,brzinu kretanja… morati da poštuju svi ili samo građani koji nemaju veze u SNS.Do sada smo imali idealne zakone,ali ih niko ne sprovodi podjednako za sve.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo