• NOVA INICIJATIVA IZ AMERIKE: Žele da u Zrenjaninu izgrade spomen bistu bivšem američkom predsedniku

  Grad ovo ne bi koštalo ni dinara

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  ZRENJANIN – Banaćani nastanjeni u Americi došli su na ideju da u Zrenjaninu, kao najvećem gradu u srpskom delu Banata, podignu spomen bistu bivšem američkom predsedniku Vudrou Vilsonu.

  Bivši američki predsednik Vudro Vilson
  Bivši američki predsednik Vudro Vilson

  Oni na ovaj način žele da se oduže 28. po redu predsedniku Sjedinjenih Američkih Država koji je, u pismu upućenom američkom narodu 1918. godine, propovedao o Srbima kao o neverovatno hrabrom narodu, ali i njihovim nedaćama u Velikom ratu. Istorija kazuje i da je Vilson dao nalog da se na četvrtu godišnjicu početka Prvog svetskog rata na Beloj kući, ali i na svim javnim i državnim zgradama širom SAD, zavijori srpska zastava. Ujedno, Vilson je bio dobar i blizak prijatelj sa Mihajlom Pupinom, naučnikom svetskog glasa, koji je rođen upravo u Banatu.

  – Kao ponosni Banaćanin, volim da ističem Pupinov uticaj u svetu i kako je proslavio Srbiju u Americi. Pupin je imao diplomatske sposobnosti, pa ne čudi da se sprijateljio sa Vudrom Vilsonom, tadašnjim predsednikom Amerike – priča za portal „Zrenjaninski“ Zoran Babić, inicijator ideje o postavljanju spomen biste.

  Babić je, inače, rođen u Žitištu, a poslednjih godinu i po dana živi i radi u Majamiju. Iako je život nastavio na drugom kontinentu, i dalje je vezan za rodni Banat.

  – Vilson je nakon završetka Prvog svetskog rata imao presudnu ulogu da Banat ostane u sastavu Srbije, do današnjeg dana, tako što je uticao na premijere Italije, Francuske i Velike Britanije na Pariskoj mirovnoj konferenciji 1919. godine. Dao je i proglas u kojem je apostrofirao hrabrost Srba i zadužio je naš narod u jednom istorijskom periodu – objašnjava Babić.

  On kaže da je u Americi upoznao mnoštvo ljudi poreklom iz Banata koji su zainteresovani za podizanje spomen biste Vudrou Vilsonu. Planiraju da se okupe u Udruženje Banaćana u Americi, sakupe finansijska sredstva i u potpunosti finansiraju ovaj projekat. Jedino što očekuju jeste da njihovu ideju podrže zrenjaninska lokalna samouprava, Istorijski arhiv i ovdašnja udruženja.

  – Na spomen bisti bi tekst bio ispisan na srpskom, ćiriličnim pismom, i engleskom jeziku, a ideja je da bista bude ograđena kovanom ogradom. Pozitivno bi bilo to što bi gradska vlast napravila kontakt sa Ambasadom SAD, što bi moglo da rezultira i proširenjem saradnje. Ova priča bi imala odjeka i u Americi, a u Zrenjanin bi na svečanost otkrivanja biste, verujem, došli i potomci Vudroa Vilsona, a njihov dolazak bi finansirala moja firma „Begej St. George“ iz Majamija – naglašava Babić.

  Ovu ideju u startu je podržao Dragiša Matić Uča iz Idvora, učitelj u penziji, veliki poštovalac i biograf Mihajla Pupina, kao i pokretač brojnih inicijativa za promociju lika i dela našeg naučnika.

  – Akcija za podizanje spomenika Vudro Vilsonu već je pokrenuta i mnogo veću podršku za tu ideju imamo od Zrenjaninaca, nego od opštine Kovačica, u kojoj se nalazi Idvor, rodno mesto Pupina. Tu ideju, zbog poznatih činjenica o odnosu Pupina i Vilsona, i njihovom doprinosu novostvorenoj državi Kraljevini SHS u teritorijalnoj podeli posle Prvog svetskog rata, ja sam pokrenuo još sedamdesetih godina prošlog veka, ali tadašnja komunitička vlast nije joj bila blagonaklona. Sada je došlo vreme da se to ostvari. Mislim da bi najbolje mesto za spomenik, ili poprsje ili spomen ploču Vilsonu, bio Idvor. Ali, nemam ništa protiv ni da to bude u Zrenjaninu – kaže Matić.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo