• Naučnici nemaju dilemu: Klimatske promene krive za vrućine, požare i oluje

  Klimatske promene izazvane ljudskim delovanjem odigrale su ogromnu ulogu u ekstremnim vrućinama i pratećim olujnim nepogodama koje su ovog meseca pogodile delove Evrope i Amerike, ističu naučnici.   Izidine Pinto iz Kraljevskog holandskog meteorološkog instituta smatra da bi ekstremne evropske i severnoameričke temperature bile praktično nemoguće bez učinka klimatskih promena.   PROČITAJTE JOŠ: Carlsberg nagrađuje […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Naučnici nemaju dilemu: Klimatske promene krive za vrućine, požare i oluje

  Klimatske promene izazvane ljudskim delovanjem odigrale su ogromnu ulogu u ekstremnim vrućinama i pratećim olujnim nepogodama koje su ovog meseca pogodile delove Evrope i Amerike, ističu naučnici.

   

  Izidine Pinto iz Kraljevskog holandskog meteorološkog instituta smatra da bi ekstremne evropske i severnoameričke temperature bile praktično nemoguće bez učinka klimatskih promena.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Carlsberg nagrađuje reciklere vikendom u Buzzoffski kućici

   

  Osim što je uticala na ljudsko zdravlje, vrućina je direktno uzrokovala velike šumske požare, kao i ogromne štete na usevima i prateće ekonomske gubitke.

   

  S druge strane, posredno je kriva i za olujna nevremena, koja su takođe prouzrokovala ogromne štete. Što je najgore, odnela su i ljudske živote.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Kafe „Izlog“: Odatle počinje i tu se završava gradska priča

   

  Po oceni klimatologa, produženi periodi ekstremnih vrućina verovatno će nam se događati u razmaku od dve do pet godina, ako prosečna globalna temperatura poraste dva stepena Celzijusova iznad predindustrijskih nivoa. A već su te temperature crvenu liniju premašile za više od 1,1 stepen.

   

  – Nije iznenađujuće s klimatološkog stajališta da se ovi događaji odvijaju u isto vreme. Sve dok sagorevamo fosilna goriva, videćemo sve više i više ovakvih ekstrema. Mislim da ne postoji jači dokaz koji je nauka predstavila za neko naučno pitanje – rekla je Frederike Oto, naučnica sa Grantam instituta za klimatske promene u Londonu.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 2

  1. Колико ће да нас кошта Зелена Агенда? Водећи медији преписују причу у коју нико не верује а о управљању климом и геоинжењерингу ни речи.

  2. Ovo je čista nebuloza. Klimatske promene se dešavaju u istoriji zemlje stalno i to ciklično. Tako da ove priče kojekakvih „naučnika“ ne piju vodu. Sve je to izmišljotina iza koje stoje sasvim drugi razlozi.

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin