• NAJZNAČAJNIJI DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI 22. SEPTEMBAR

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.   FRANCUSKA PROGLAŠENA REPUBLIKOM Dan posle obaranja monarhije, 1792. godine, Francuska je proglašena republikom. Prva Francuska republika koja je osnovana na današnji dan, od strane Nacionalnog konventa trajala je do 9. novembra 1799. godine kada je Napoleon Bonaparta izvršio državni udar.   […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NAJZNAČAJNIJI DOGAĐAJI KOJI SU OBELEŽILI 22. SEPTEMBAR

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan.

   

  FRANCUSKA PROGLAŠENA REPUBLIKOM

  Dan posle obaranja monarhije, 1792. godine, Francuska je proglašena republikom. Prva Francuska republika koja je osnovana na današnji dan, od strane Nacionalnog konventa trajala je do 9. novembra 1799. godine kada je Napoleon Bonaparta izvršio državni udar.

   

  pariz događaji
  Foto: Pixabay

  Republika je proglašena uz krilaticu “Sloboda, jednakost, bratstvo”.

  Napoleon je zaposeo zgradu zakonodavnog tela, zatražio ovlašćenje da spase naciju i pošto je bio odbijen, rasterao je poslanike. Članovi Direktorijuma su podneli ostavke 9. novembra 1799. godine. Sutradan su vlast preuzela trojica konzula: Bonaparta, Sijes i Rože-Diko.

   

  UMRLA SLIKARKA KATARINA IVANOVIĆ

  Srpska slikarka Katarina Ivanović, prva žena član Srpskog učenog društva, preminula je na današnji dan 1882. godine.

   

  Foto: Wikipedia

  Rođena je 1811. godine, u porodici uglednog građevinskog preduzimača iz mađarskog grada Vesprema.

  Slikala je portrete, istorijske žanr-kompozicije i vrlo uspešne mrtve prirode. Neke njene slike su među najboljima u srpskom klasicizmu, poput „Portreta knjeginje Perside Karađorđević“, „Autoportreta“, „Korpe s grožđem“.

  Narodnom muzeju u Beogradu je poklonila 24 slike.

  Njeni posmrtni ostaci su 1967. preneti u Beograd i sahranjeni u Aleji narodnih heroja na Novom groblju.

   

  ROĐEN FIZIČAR I HEMIČAR MAJKL FARADEJ

  Engleski fizičar i hemičar Majkl Faradej rođen je na današnji dan 1791. godine. Tokom života je bio veoma radoznao, a kao mlad knjigovezački radnik zainteresovao se za fiziku i odlučio da se bavi izučavanjem prirodnih pojava.

   

  Foto: Wikipedia

   

  Radio je u laboratoriji čuvenog engleskog hemičara Hamfrija Dejvija. Neprestano se usavršavao i vršio najrazličitije fizičke i hemijske oglede.

  Njegov doprinos u oblastima elektriciteta i magnetizma veoma je značajan. Zakon elektromagnetske indukcije, odnosno princip koji pokreće električni transformator i generator, otkrio je 1831. godine.

  Dve godine kasnije, 1833. otkrio je dva osnovna zakona elektrolize. Zahvaljujući njemu, skovani su termini elektroda, katoda i jon.

  Preminuo je 25. avgusta 1867. godine u svojoj kući u Hempton Kortu.

   

  UBIJEN LAŽNI CAR ŠĆEPAN MALI

  Avanturista Šćepan Mali, poznat je i kao „lažni car Šćepan Mali“ ubijen je 1773. godine.

  Crnogorskog mitropolita Savu zbacio je sa vlasti 1766. uz pomoć pećkog patrijarha Vasilija Brkića i nametnuo se Crnoj Gori za gospodara. Predstavljao se kao ruski car Petar Treći Romanov.

  Represivnim merama suzbio je krvnu osvetu, nastojao je da iskoreni pljačku i otimačinu, uveo je sud, gradio puteve i počeo popis stanovništva.

  Zaklao ga je na spavanju sluga Grk, koga je potplatio skadarski paša.

   

  OBJAVLJEN DEKRET KOJIM SU ROBOVI POSTALI SLOBODNI LJUDI

  Predsednik SAD Abraham Linkoln objavio je dekret, 1862. godine, prema kojem svi američki robovi postaju slobodni građani od 1. januara 1863. Imenovano je deset država na koje se ta proklamacija odnosila.

  Na toj listi nisu bile robovlasničke granične države Kentaki, Misuri, Merilend, i Delaver, koje nisu proglasile secesiju, tako da robovi u tim državama nisu bili oslobođeni.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo