• Nagrada „Nestor Dimitrijević“ biće dodeljivana najboljim prosvetnim radnicima

  Članovi Gradskog veća u Zrenjaninu usvojili su na ovonedeljnoj sednici predlog Odluke o ustanovljavanju nagrade „Nestor Dimitrijević“.   Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je objasnio da je reč o nagradi za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti obrazovanja i vaspitanja, koja će, ukoliko se o njoj pozitivno izjasne i odbornici na narednoj sednici Skupštine grada, biti po […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nagrada „Nestor Dimitrijević“ biće dodeljivana najboljim prosvetnim radnicima

  Članovi Gradskog veća u Zrenjaninu usvojili su na ovonedeljnoj sednici predlog Odluke o ustanovljavanju nagrade „Nestor Dimitrijević“.

   

  Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura je objasnio da je reč o nagradi za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti obrazovanja i vaspitanja, koja će, ukoliko se o njoj pozitivno izjasne i odbornici na narednoj sednici Skupštine grada, biti po prvi put biti ustanovljena u ovom gradu.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Za đake iz Vojvodine tri raspusta, za učenike iz ostatka Srbije četiri

   

  – To je jedan vid podrške i zahvalnosti za sve što čine naši radnici u prosveti i stručni saradnici, počev od predškolske ustanove, preko osnovnih i srednjih škola, do fakulteta – istakao je Salapura.

   

  U predlogu odluke je navedeno da će nagradu dodeljivati gradonačelnik 14. oktobra, na dan rođenja uglednog građanina Velikog Bečkereka Nestora Dimitrijevića. Nagrada se dodeljuje u vidu novčanog iznosa.

   

  Na osnovu ove odluke, Gradsko veće Zrenjanina treba da donese pravilnik kojim će se preciznije odrediti kriterijumi i druga pitanja od značaja za dodelu nagrade.

   

  Veliki srpski dobrotvor

   

  Nestor Dimitrijević je rođen 14. oktobra 1782. godine u Velikom Bečkereku. Bio je ugledna ličnost u gradu u kojem se godinama uspešno bavio trgovinom mešovitom robom. Takođe, bio je i veliki srpski dobrotvor. Osnivač je zadužbine pri Matici srpskoj u Novom Sadu, koja je pomagala siromašnim i vrednim učenicima i studentima tokom njihovog školovanja. Veliki broj istaknutih pojedinaca i visokoobrazovanih ljudi za svoj početni uspeh u životu može da zahvali požrtvovanom Dimitrijeviću.

   

  Ovaj veliki dobrotvor imao je porodičnu kuću na mestu današnje apoteke „Centar“. Nju je kasnije ostavio u nasleđe Srpskoj pravoslavnoj crkvenoj opštini.

   

  Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Nestor Dimitrijević je preminuo 3. februara 1856. godine u Velikom Bečkereku i sahranjen je na Tomaševačkom groblju. Na Krstovdan 1860. godine, jedan od pitomaca njegove školske zadužbine, Aleksandar Sandić, održao je besedu u čast velikog dobrotvora u velikobečkerečkoj Svetouspenskoj crkvi.

   

  Posle Drugog svetskog rata, Dimitrijević je dobio i spomen-bistu u Aleji velikana u Karađorđevom parku.

   

  Povodom današnjeg praznika na više lokacija u našem gradu postavljeno 1.100 zastava

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo