• Na Ivanjdan se beru lekovite trave i pletu venci od svežeg cveća

  Pravoslavni vernici danas obeležavaju Ivanjdan, praznik rođenja Svetog Jovana Preteče. Uz ime ovog svetitelja vezuje se krštenje Isusa Hrista na reci Jordan i početak hrišćanske propovedi.   Rođenje svetog Jovana je jedno od tri velika „roždestva“ koje slavi Srpska pravoslavna crkva, pored Božića, praznika rođenja Isusa Hrista, i Male Gospojine, praznika rođenja Presvete Bogorodice.   […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na Ivanjdan se beru lekovite trave i pletu venci od svežeg cveća

  Pravoslavni vernici danas obeležavaju Ivanjdan, praznik rođenja Svetog Jovana Preteče. Uz ime ovog svetitelja vezuje se krštenje Isusa Hrista na reci Jordan i početak hrišćanske propovedi.

   

  Rođenje svetog Jovana je jedno od tri velika „roždestva“ koje slavi Srpska pravoslavna crkva, pored Božića, praznika rođenja Isusa Hrista, i Male Gospojine, praznika rođenja Presvete Bogorodice.

   

  PROČITAJTE JOŠ: Mališanima će druženje sa policajcima u Žitištu ostati u lepom sećanju

   

  Sveti Jovan je rođen šest meseci pre Isusa Hrista. Zato se u pravoslavnoj crkvi na Ivanjdan, pored susreta Bogorodice i Jelisavete, majke Jovana Krstitelja, pominje i potonje rođenje Isusovo.

   

  Sveti Jovan, savremenik i rođak Isusa Hrista i treći po dostojanstvu u hrišćanskoj crkvenoj jerarhiji, veoma je poštovan kao primer čvrste volje, odvažnosti i pravičnosti.

   

  Ivanjdan je česta slava pravoslavnih hrišćanskih porodica u Srbiji, a za praznik su vezani i mnogobrojni narodni običaji.

   

  ivanjdan

   

  Prema verovanju, na Ivanjdan sunce sija najjačom snagom. Otvaraju se nebo i zemlja, sunce zastaje, zaigra tri puta na nebu, a voda i biljke postaju lekovite.

   

  Na Ivanjdan se bere lekovito bilje, a od ivanjskog cveća se plete venac koji se stavlja na kapiju ili vrata doma kako bi čuvao kuću od loše energije i doneo sreću, zdravlje i napredak cele godine. Prema starim običajima, deca su plela vence od cveća i kroz njih se provlačila kako bi ih pratila sreća.

   

  Jutros su se venci na zrenjaninskoj pijaci prodavali po ceni od 300 do 600 dinara, dok buket ivanjskog cveća košta 150 dinara.

   

  Pratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

   

  Na pijaci smo zatekli i braću iz Mužlje koja su prodavala vence, koje je isplela njihova mama.

   

  ivanjdan

   

  Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo