• NA DANAŠNJI DAN PANČEVAČKI MOST JE PUŠTEN U SAOBRAĆAJ

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su se dogodili na današnji dan!     PANČEVAČKI MOST PUŠTEN U SAOBRAĆAJ    Na današnji dan, 1935. godine, u saobraćaj je svečano pušten Pančevački most, jedna od najvažnijih saobraćajnica u glavnom gradu, i do skoro jedini most preko Dunava u Beogradu. Nosio je […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NA DANAŠNJI DAN PANČEVAČKI MOST JE PUŠTEN U SAOBRAĆAJ

  Redakcija BKTVNews za vas je izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su se dogodili na današnji dan!

   

  Foto: Wikimedia

   

  PANČEVAČKI MOST PUŠTEN U SAOBRAĆAJ 

   

  Na današnji dan, 1935. godine, u saobraćaj je svečano pušten Pančevački most, jedna od najvažnijih saobraćajnica u glavnom gradu, i do skoro jedini most preko Dunava u Beogradu. Nosio je ime kralja Petra Drugog.

   

  Čak tri puta je menjao svoj naziv a nekoliko puta bio i rušen. Prvobitno je trebao da bude samo železnički most sa dva koloseka i konzolom za drumski saobraćaj. Prvi voz od Beograda ka Pančevu prošao je 10. novembra 1935. godine. Otvorena je i nova tramvajska pruga Spomenik – Most Kralja Petra II – Novo groblje.

   

  Tokom Drugog svetskog rata most je srušila jugoslovenska vojska, u noći između 10. i 11. aprila 1941, sa namerom da uspori napredovanje nacista. Most je obnovljen 1946, a prvi voz preko njega je prešao 7. novembra iste godine dok je drumski deo pušten u saobraćaj za Dan republike, 29. novembar.

   

  Cela dužina mosta s betonskim vijaduktom i inundacionim mostom iznosi 1.526 metara a glavna konstrukcija je duga 1.134 metara.

   

  ROĐEN DŽEJMS KUK, POZNATIJI KAO KAPETAN KUK

   

  Na današnji dan, 1728. godine rođen je engleski istraživač Džejms Kuk, poznat kao Kapetan Kuk, jedan od najvećih morepolovaca u istoriji. Na osnovu svojih istraživanja napravio je mape Australije, Novog Zelanda i Havajskih ostrva, a 1893. objavljen je njegov dnevnik sa mnogobrojnih putovanja.

   

  Njegova dostignuća imala su veliki uticaj na istoriju i razvoj čovečanstva.

   

  Džejms Kuk se sa svojom posadom upustio u otkrivanje južnog kontinenta za koji se tada verovalo da postoji.

   

  Obavio je tri putovanja na Pacifik, tačno obeleživši mnoga područja i prvi put zabeleživši nekoliko ostrva i obala na morskim mapama. Njegovi najveći doprinosi su otkriće istočne obale Australije i njeno osvajanje u korist Velike Britanije, otkriće Havaja i prvo oplovljavanje i kartografisanje Njufaundlenda i Novog Zelanda.

   

  Kuk je plovio Pacifikom suočavajući se sa svim opasnostima koje ovaj predeo krije. Pacifik je bio njegova opsesija, а iako se nije vratio sa ovog putovanja, Kuk je za sobom ostavio prvu mapu Pacifika.

   

  Godine 1766, Kraljevsko društvo je angažovalo Kuka da otputuje na Pacifik da bi posmatrao prolazak Venere pored Sunca. Kuk je dobio čin poručnika i preuzeo komandu nad brodom „Endeavour“.

   

  Kada su posmatranja završena, Kuk je isplovio da izvrši drugi zadatak putovanja: da istraži južni Pacifik i pokuša da pronađe znake pretpostavljenog južnog kontinenta Terra Australis. Kuk je kartografisao čitavu obalu Novog Zelanda, napravivši samo neke manje greške. Otkrio je i moreuz koji je odvajao Severno od Južnog ostrva i nazvao ga Kukov moreuz.

   

  Ubijen je 1779. godine na Havajima.

   

  ROĐEN VIRTUOZ NA VIOLINI, NIKOLO PAGANINI

   

  Italijanski muzičar Nikolo Paganini, virtuoz na violini i kompozitor rođen je 27. oktobra 1782. godine. Njegov otac bio je lučki radnik, ali i veliki obožavalac muzike, pa tako Nikolo u sedmoj godini počinje da uči da svira na violini. Ipak, u godinama koje dolaze, zahvaljujući svom neverovatnom talentu, vrlo brzo prevazilazi svoje učitelje.

   

  Na prvu koncertnu turneju po celoj Italiji, odlazi već sa 18 godina. Komponovao je i pet violinskih koncerata, čuvena 24 kapriča za solo violinu, kamernu muziku.

   

  ROĐEN TEODOR RUZVELT

   

  Godine 1858. rođen je američki državnik Teodor Ruzvelt, predsednik SAD od 1901. do 1909. godine. Prvi je američki predsednik koji je odbacio izolacionizam.

   

  Dužnost šefa države je preuzeo kao potpredsednik SAD, posle ubistva predsednika Vilijama Mekinlija 1901. Sproveo je plan za izgradnju Panamskog kanala, a za posredovanje u rusko-japanskom ratu 1905. dobio je 1906. Nobelovu nagradu za mir.

   

  Tokom života, Ruzvelt je napravo toliko dostignuća da je jedan njegov savremenik izjavio: „Da sam živeo tri života, ne bih postigao ono što je Ruzvelt uspeo u jednom“. Bio je i prvi predsednik koji je u Beloj kući ugostio Amerikanca tamne puti.

   

  UMRO RUSKI VLADAR IVAN VELIKI

   

  Na današnji dan 1505. godine umro je ruski vladar Ivan III Vasiljevič, nazvan „Ivan Veliki“. Osnažio je Rusiju, oslobodio se vazalnog odnosa odbivši da Mongolima plaća danak, ojačao je rusku monarhiju i okončao „okupljanje ruskih zemalja“.

   

  Po dolasku na presto 1462. pošto je ustoličen za velikog moskovskog kneza, pripojio je kneževine Tver, Rostov i Novgorod, a 1480. je definitivno oslobodio Rusiju mongolske vlasti. Nastojao je da reformiše sudstvo i 1497. je izdao jedinstven „Sudbenik“ za celu Rusiju. Počeo je zidanje kamenih kula i palata moskovskog Kremlja.

   

  NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu saradnje između portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo