• NA DANAŠNJI DAN NAŠI FUDBALERI SU POKORILI SVET

  Redakcija portala BKTVNews za vas je, kao i svakog dana, izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan u prošlosti.     OMLADINSKA FUDBALSKA REPREZENTACIJA JUGOSLAVIJE POSTALA PRVAK SVETA NA PRVENSTVU U ČILEU   Selektor Mirko Jozić u Čile te 1987. godine poveo je ekipu u sastavu Leković, Brnović, Jarni, Pavličić, Janković, Štimac, […]

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  NA DANAŠNJI DAN NAŠI FUDBALERI SU POKORILI SVET

  Redakcija portala BKTVNews za vas je, kao i svakog dana, izdvojila najzanimljivije činjenice i događaje koji su obeležili današnji dan u prošlosti.

   

   

  OMLADINSKA FUDBALSKA REPREZENTACIJA JUGOSLAVIJE POSTALA PRVAK SVETA NA PRVENSTVU U ČILEU

   

  Selektor Mirko Jozić u Čile te 1987. godine poveo je ekipu u sastavu Leković, Brnović, Jarni, Pavličić, Janković, Štimac, Mijucić, Boban, Prosinečki, Pavlović, Mijatović, Piplica, Šuker, Petrić, Škorić, Antonić, Đurković i Zirojević.

   

  U grupi su, jedan za drugim, padali domaćin Čile (4:2), Australija (raniji pobednik Svetskog prvenstva, 4:0) i Togo (4:1), u četvrtfinalu smo bili bolji od Brazila 2:1, a onda istim rezultatom u polufinalu savladali Istočnu Nemačku.

   

  Legendarna generacija jugoslovenskih fudbalera u finalu je savladala Zapadnu Nemačku sa 5:4, posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.

   

  Za najboljeg igrača šampionata proglašen je Robert Prosinečki i pripala mu je „Zlatna lopta“, a Nemac Viteček je sa sedam golova bio najbolji strelac, ispred Šukera koji je postigao jedan manje.

   

  NATO ZAHTEVAO NEPRIZNAVANJE TUŽBE PORODICA ŽRTAVA BOMBARDOVANJA RTS-a

   

  Godine 2001. NATO je zatražio od Evropskog suda za ljudska prava da ne prihvati tužbu koju su protiv ovog saveza podnele porodice žrtava bombardovanja Radio Televizije Srbije, uz obrazloženje da su je „podneli građani zemlje koja nije članica Saveta Evrope i na koju se ne odnosi Evropska konvencija o ljudskim pravima“.

   

  U zločinačkom napadu poginulo je 16 radnika RTS-a.

   

  PREMINUO ENGLESKI PISAC DŽEFRI ČOSER

   

  Bio je začetnik moderne engleske književnosti, jedan od najvećih evropskih pesnika srednjeg veka. Njegova zbirka „Kenterberijske priče“, sastavljena od 24 ciklusne priče, najznačajnije je englesko srednjovekovno književno delo i uvod u modernu epohu engleske literature.

   

  Pisana je jezikom koji je tek bio u povoju i znatno se razlikuje od sadašnjeg engleskog. U „Kenterberijskim pričama“ prikazao je zanimljivu i realističnu sliku društvenog života Engleske 14. veka, obuhvativši sve staleže i mnoga zanimanja.

   

  Ostala dela: „Knjiga o vojvotkinji“, „Roman o ruži“, „Parlament ptica“, „Troil i Kresida“, „Legende o dobrim ženama“ i brojne druge. Preminuo je 1400. godine.

   

  ROĐEN AUSTRIJSKI KOMPOZITOR JOHAN ŠTRAUS MLAĐI

   

  Na današnji dan davne 1825. rođen je ovaj svetski priznat umetnik, violinista i dirigent, kao i tvorac bečke operete. Komponovao je i valcere, polke, mazurke, marševe.

   

  Studirao je kompoziciju, a zatim bio umetnički rukovodilac i dirigent bečkih dvorskih balova. Sa svojim zabavnim orkestrom nastupao je širom sveta.

   

  Njegova najpoznatija dela su: operete „Slepi miš“,“Ciganin baron“, „Noć u Veneciji“, valceri „Na lepom plavom Dunavu“, „Priče iz bečke šume“, „Bečka krv“, „Beč, žene i pesme“ i brojne druge.

   

  U MALAGI ROĐEN LEGENDARNI ŠPANSKI SLIKAR PABLO PIKASO

   

  Na današnji dan 1881. rođen je Pablo Pikaso, vajar, keramičar i dekorater, a ujedno i osnivač kubizma. Bio je jedan od najznačajnijih slikara 20. veka. Slikarstvo je učio u rodnoj Španiji, a od 1904. godine je živeo u Parizu. Ingeniozni umetnik za života je postao legenda.

   

  Autor je više od 18.000 slika koje su likovni kritičari podelili na nekoliko faza: plavu, ružičastu, crnu, kubističku i nadrealističku. Revolucionarne kubističke slike, počev od „Gospođica iz Avinjona“ iz 1907. godine, donele su mu svetsku slavu.

   

  Naslikao je „Gerniku“, sliku na kojoj je potresno prikazao tragičnu sudbinu svoje otadžbine pod fašizmom i zakleo se da se neće vratiti u Španiju dok je na vlasti diktator Fransisko Franko, koji je umro dve godine nakon Pikasove smrti.

   

  NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u sklopu saradnje između portala BKTVnews i informativnog portala zrenjaninski.com

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

  Komentari 0

  Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


  NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo